Tužitelj Jelenić se neuvjerljivo pravda zbog ugodnog druženja s korumpiranim optuženikom Bandićem

Tužitelj Jelenić se neuvjerljivo pravda zbog ugodnog druženja s korumpiranim optuženikom Bandićem

Državno  odvjetništvo oglasilo se priopćenjem na broje reakcije  u javnosti nakon što su mediji izvijestili da je  optuženik Milan Bandić sjedio u istoj loži s  glavnim državnim odvjetnikom Draženom Jelenićem za vrijeme  koncerta.  Izvijestio je javnost da je Vladi uputio prosvjedno  pismo i objasnio zašto je do kraja koncerta ostao sjediti pored optuženika  Bandića.  Priopćenje državnog odvjetništva prenosimo u cijelosti.

“Državno odvjetništvo Republike Hrvatske zaprimilo je tijekom dana više upita novinara vezano za sinoć održani koncert u Hrvatskom narodnom kazalištu povodom svečanog obilježavanja početka hrvatskog šestomjesečnog predsjedanja Europskom unijom. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske upućuje novinare da se s pitanjima o protokolu i rasporedu sjedenja izravno obrate organizatoru sinoćnjeg događanja, budući da je Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske potvrdio organizatorima svoj dolazak i organizator je, slijedom toga, mogao napraviti raspored sjedenja kojim se neće dovoditi u sumnju samostalnost i nepristranost Glavnog državnog odvjetnika i državnog odvjetništva u cjelini. (9. 1. 2020.)

Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske smatra kako je ostanak u loži prema dodijeljenom mu rasporedu protokola, a s kojim prethodno nije bio upoznat, bila primjerena reakcija na događanju tako visokog međunarodnog ranga, ali je kao reakciju na neprimjeren raspored sjedenja uputio danas Vladi Republike Hrvatske pismo u kojem je, s obzirom da se radilo o osobi protiv koje državno odvjetništvo vodi kaznene postupke, izrazio negodovanje načinom na koji je bio uređen raspored sjedenja na navedenom događanju, čime je mogla biti pobuđena sumnja javnosti u samostalnost i nepristranost Glavnog državnog odvjetnika i državnog odvjetništva u cjelini.
Istovremeno, Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske naglašava kako njegovo sjedenje u neposrednoj blizini drugog uzvanika protiv kojeg se vodi kazneni postupak, na događanju ovakvog karaktera u službene svrhe, ni na koji način ne utječe na postupanje državnog odvjetništva u određenom predmetu koje je, naglašavamo, propisano i vođeno isključivo odredbama relevantnih zakona”, ističe u priopćenju Državno odvjetništvo.

Foto: lana Slivar Dominić/Hina