Drago Krpina žestoko napao Plenkovića zbog koalicije s Pupovcem i Bandićem: Jandroković daje neozbiljne izjave

Drago Krpina žestoko napao Plenkovića zbog koalicije s Pupovcem i Bandićem: Jandroković daje neozbiljne izjave

Bivši glavni tajnik HDZ-a Drago Krpina analizirao je stanje u HDZ-u  nakon što je  Kolinda Grabar-Kitarović izgubila predsjedničke izbore.

Za početak je komentirao izjave čelnih ljudi HDZ-a, između ostaloga i onu predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića koji je rekao kako je HDZ otišao previše u desno.

“Ma mnogo toga neozbiljnoga je u zadnje vrijeme izrečeno od različitih aktualnh dužnosnika HDZ-a. Ova izjava spada u tu kategoriju neozbiljnosti i površnosti.

Nakon što smo doživjeli prvi poraz HDZ-a, 2000. godine na parlamentarnim izborima, unutar HDZ-a je nastala jedna vrlo živa, temperamentna i otvorena rasprava u kojoj su se na svim razinama žestoko raščlanjivali i analizirali svi aspekti i razlozi koji su do toga poraza doveli”, kazao je Drago Krpina  za N1 i dodao kako sada u HDZ-u nema aktivne rasprave o izbornim gubicima.

“Nakon drugog izbornog poraza HDZ-a u nekoliko mjeseci nikakve ozbiljne rasprave u aktualnom vodstvu HDZ-a – niti u ovom prvom porazu tijekom izbora za EU parlament, niti nakon ovoga Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima – nije bilo.”

Kazao je i kako on osobno tumači gubitak Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima.

“Pa svakako da osobno imam prilično jasnu predodžbu što je doprinijelo, koji su uzroci doveli do posljedica koje su se dogodile, nemam oko toga nikakvih dvojbi. Javnost je procijenila da je Zoran Milanović bolje rješenje od Grabar-Kitarović, kazao je Krpina.

“Mislim da su dva razloga za takav stav birača. Jedan je što je dojam koji HDZ ostavlja na birače u protekle dvije godine, rekao bih, u slobodnom padu. Taj dojam je sve lošiji i negativniji.”

Smatra, također je rekao, kako su problemi nastali nakon rasprada koalicije s Mostom.

“Prekretnica je bila raskid koalicije s Mostom i stvaranje jedne neprirodne koalicije s HNS-om, Miloradom Pupovcem i žetonima koje je Bandić skupljao po Saboru. To je bila prekretnica. To je bio početak pada HDZ-a. Taj pad se nastavio jednim potpuno nedemokratskim načinom i proceduom kojim je prihvaćena ta famozna Istanbulska konvencija”, istaknuo je Krpina te dodao kao je i veliki štrajk prosvjetara koji se odveo krajem prošle godine pridodao lošem mišljenju javnosti o HDZ-u.

“U zadnje vrijeme smo mogli pratiti štrajk prosvjetnih radnika, a jednim potezom je predsjednik Vlade taj štrajk mogao učiniti posve nepotrebni, a da to hrvatski proračun košta manje.”

Što se tiče aktulanog čelnika stranke Andreja Plenkovića te unutarstranačkih izbora u HDZ-u koji će se odviti uskoro, Krpina je rekao kako je dolazak Andreja Plenkovića na čelo stranke dočekan vrlo pozitivno, ali kako je – po njegovom sudu – čelnik stranke vrlo brzo izgubio politički kredibilitet.

“Pa prije svega ja bih rekao da je dolazak Plenkovića na čelo HDZ-a unutar same stranke dočekan vrlo pozivitino i s velikim očekivanjima. Nakon raspada Vlade Tomislava Karamarka, Oreškovića, on je dočekan kao jedno novo lice koji je ponudio HDZ-u dvije temeljne demokratske vrijednosti, a to je vjerodostojnost i, kako je on kazao, inkluzivnost.”

“Nažalost, vrlo brzo pokazalo se da je to bilo više jamstvo na jednoj verbalnoj razini, nego ozbiljna namjera da se na taj način politički i djeluje. Tako da se moja izrazito pozitivna percepcija Plenkovića iz prve godine njegova mandata nažalost vrlo brzo počela topiti. Po mom sudu on je vrlo brzo zapravo izgubio politički kredibilitet i vjerodostojnost koju je imao na početku.

Što se tiče njegovih izazivača i pojedinaca koji su izrazili ambicije da se kandidiraju za predsjednike HDZ-a, gledajte – hrvatsko društvo će biti onoliko demokratsko koliko će političke stranke biti demokratske unutar sebe”, rekao je Krpina.

 

Foto:Screenshot/N1