Bernardica Juretić napala Plenkovića: Jelenu Veljaču prima u Banskim dvorima, a ignorira borce protiv droge

Bernardica Juretić napala Plenkovića: Jelenu Veljaču prima u Banskim dvorima, a ignorira borce protiv droge

Bernardica Juretić, bivša ministrica i bivša časna sestra, komentirala je trostruko ubojstvo u Splitu i probleme s drogama koji se vežu za grad pod Marjanom. Bernardica Juretić je optužila premijera Plenkovića da je praktično ukinuo Ured za droge i da nije  reagirao na vapaje da to ne čini. Istaknula je da premijer nije primio predstavnike Inicijative koja je tražila da Ured za droge ostane samostalan, ironično dodajući da je to bilo zato šu u Inicijativi nema glumica. Očito je mislila na Jelenu Veljaču i njezinu inicijativu Spasi me koju je premijer Plenković snažno podržao i primio u Banskim dvorima. Post Bernardice Juretić prenosimo u cijelosti.

“Vozim se danas i usput slušam vijesti na radiju. Ministar Božinović kaže da je Split siguran grad, premijer kaže da će postrožiti zakone i kažnjavanje dilera…
Pa dobro ljudi, jesmo li mi zaista ovce? Do sad smo proglašavani nepismenima, marginalcima…a evo sada nam je oduzeto i pamćenje. Od Splita se pokušava napraviti grad slučaj kako se pokušalo napraviti i prije 30 godina.

A upravo iz Splita su krenule, manje više, sve aktivnosti borbe protiv droge. Iz Splita su krenula prva savjetovališta i komune ili terapijske zajednice za ovisnike. Iz Splita je krenuo prvi centar za prevenciju ovisnostu u Sv.Kaju itd itd. Ne moram naglašavati da sam i sama bila pionir u tome. Nakon “splitskog modela”, nastao je uspješan hrvatski model borbe protiv droge koji se poslije pretvarao u model borbe protiv ovisnosti. Na žalost, zadnjih godina se taj model sve više i više devastira.

A sam premijer koji želi pooštravati zakone, podržao je ukidanje Ureda za droge. Da, znam da nije ukinut nego je bila namjera pripojiti ga Ministarstvu zdravstva ali oni nisu znali što će s njim pa je pripojen Zavodu za javno zdravstvo. Osnovana je Inicijativa koja je tražila da Ured ostane samostalan.Štoviše, tražili smo da bude središnji ured i da pokriva sve ovisnosti. Taj ured bi trebao zapošljavati stručnjake koji bi predlagali politike prevencije iborbe protiv svih oblika ovisnosti. Tražili smo i prijem kod premijera. Ne da nas nije primio nego iz njegovog ureda nismo čak dobili ni odgovor na naš zahtjev. Je da u Inicijativi nisu bili glumci/e.

Bili su samo stručnjaci koji se godinama bave tom problematikom i osobe koje su se uspješno reshabilitirale i resocijalizirale. Jedino je odmah odreagirala saborska zastupnica, gđa Ines Strenja Linić, predsjednica saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu skrb i organizirala tematsku sjednicu koja, na žalost, nije imala podršku vladajućih. Isto tako su mediji to ozbiljno shvatili i obradili ali, na žalost, premijeru nismo bili interesantni.Dakle, ignorira se struka, iskustvo i rezultati rada, a onda, kad se dogodi tragedija, vladajući će pooštriti zakone.

Pa gospodo, omogućite vi samo da se zakoni provode i poštivaju, a nemojte nas praviti budalama i pretvarati nas zaista u ”banana državu”. Mi koji godinama radimo, davno smo naptavili anamnezu, uspostavili dijagnozu i dali prognozu. Jednostavno rečeno, omogućite nam da radimo. Ne razbacujete novac bespotrebno nego poduprite entuzijaste koji su i do danas namrvicama preživjeli i cijelo vrijeme marljivo i nesebično se žrtvuju. Pogledajte koliko dobivaju terapijske zajednice, a koliko neke gromoglasne udruge i usporedite rezultate rada jednih i drugih. Također usporedite cijenu usluge u sličnim državnim ustanovama i u terapijskim zajednicama, kao i broj korisnika i broj djelatnika. Skoro 30 godina se bavim problemom ovisnosti , a čini mi se da je sada gore nego kad sam tek počela. Mislim u političkom smislu.

Pa dajte, prije nego najavite ozbiljne izmjene zakona, pozovite ljude iz prakse da vam kazu što valja što ne valja.
Nadam se da će civilni sektor iz ovog područja također “probuditi” i postati glasniji i da se neće bojati da ne ostane bez “mrvica” ako nešto glasno kaže”, ističe Bernardica Juretić.

Foto: Admir Buljubašić/Hina