Zašto Plenković krivnju za loše kadroviranje želi prebaciti na tajnu službu: Mogao je i do sada tražiti provjeru ministara

Zašto Plenković krivnju za loše kadroviranje želi prebaciti na tajnu službu: Mogao je i do sada tražiti provjeru ministara

Budući da su ministri očito izgubljeni u imovinskim karticama, ponovno se zaziva obvezna detaljna sigurnosna provjera dužnosnika koju je SDP ukinuo 2012. pod objašnjenjem da je HDZ-ova bivša vlast špijunirala sve i svakoga.

No ostala je mogućnost da se temeljna provjera ipak obavi, ali samo uz zahtjev. Tu je mogućnost imao i premijer Plenković, no nije je iskoristio. Iz Vlade poručuju da razmišljaju o povratku na obveznu sigurnosnu provjeru.

Tišlo ih je čak 14, a isto toliko novih je stiglo na njihovo mjesto, a još od 2012., otkada je obveza detaljne provjere ukinuta, niti jedan ministar nije podvrgnut ni temeljnoj sigurnosnoj provjeri! Potvrdili su to iz SOA-e za RTL:

”Napominjemo da SOA sigurnosne provjere za osobe iz članka 13, stavka 1, podstavka 1 provodi isključivo na zahtjev drugih tijela, uz pisanu suglasnost provjeravane osobe, a izvješća o rezultatima sigurnosne provjere dostavlja podnositelju zahtjeva”, priopćili su iz Sigurnosno-obavještajne agencije.

Zahtjev je mogao podnijeti i premijer Plenković, no to nije napravio uz objašnjenje:

“Imenujete ministra i nema zakonske osnove za sigurnosnu provjeru. Ja ne mogu raditi nešto za što nemam zakonske osnove. To je vrlo važno. Idete na, netko tko se bavi politikom, idete na aspekt povjerenja”, rekao je u srijedu predsjednik Vlade Andrej Plenković.

No SOA, pojašnjava bivši SDP-ov ministar unutarnjih poslova, može istraživati moguće prepreke u obavljanju posla, a ne krivo upisane imovinske kartice.

“Premijer Plenković pokušava sa sebe skinuti odgovornost. Kad izbornik ne može izabrati svojih, ne znam 19, 20 ministara i kasnije skida odgovornost sa sebe da nije kriv, da nije znao kakvi su oni, to samo govori o njemu, a ne o potrebi rada na sigurnosnoj provjeri”, kazao je Ranko Ostojić, predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Eventualni nesrazmjer prihoda i imovine dužnosnika, pa i ministara, tim se formalno bavi Porezna uprava, no kako OIB nikada nije potpuno profunkcionirao, nije ni Središnji registar koji bi sve podatke obuhvaćao.

Foto: Daniel Kasap/Hina