Štromarova akvizicija: Hristov je dobio 100.000 kuna, a njegova tvrtka ostala dužna državnom poduzeću

Štromarova akvizicija: Hristov je dobio 100.000 kuna, a njegova tvrtka ostala dužna državnom poduzeću

Vlada je na slučaj v.d. direktora Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) Krešimira Žunića (HDZ) koji je, dok je bio zamjenik direktora APN-a, kupio POS-ov stan od te iste agencije reagirala neuobičajeno brzo i na jučerašnjoj sjednici je razriješila Žunića, a direktor Agencije postao je Dragan Hristov iz HNS-a.

On je zadnjih mjeseci u APN-u radio kao pomoćnik direktora u Odjelu za kupovinu nekretnina u APN-u, no u tu je agenciju došao još 2014. godine kao zamjenik direktora i njegova je povijest s tom državnom institucijom prilično zanimljiva.

Dvije godine nakon što je došao u APN, Hristov je dobio otkaz i to na prijedlog tadašnjeg direktora Gorana Bradića, koji je na to mjesto došao u kvoti HSP AS-a, stranke koja je bila koalicijski partner HDZ-a i koja je završila u stečaju. Odluku je na prijedlog direktora Bradića potvrdilo tadašnje Upravno vijeće APN-a koje je vodio Lovro Kuščević, tadašnji ministar graditeljstva, ali u njemu su još četiri ministra. javlja Novi list.

Hristov je na Općinskom sudu u Zagrebu protiv odluke o otkazu pokrenuo radni spor, a ubrzo se promijenio i čelni čovjek APN-a, pa je na mjesto Bradića došao Slavko Čukelj, a Upravno vijeće je umjesto Kuščevića, koji odlazi u Ministarstvo uprave, preuzeo HNS-ovac Predrag Štromar.

Radni spor s Hristovom Agencija rješava u kolovozu 2017. godine sklapanjem nagodbe, koju potpisuje Čukelj. Nagodba znači da se Hristov vraća u APN na mjesto višeg stručnog savjetnika, a APN mu mora isplatiti jednogodišnju neto plaću, što je prema nekim procjenama do sto tisuća kuna. Uz to su mu dužni na tu plaću isplatiti poreze i doprinose, a on se odrekao naknade za godišnji odmor i regres, božićnice i zateznih kamata.

U međuvremenu je i Čukelj dao ostavku, vršitelj dužnosti direktora APN-a postao je Žunić, a kako je Vlada u tri godine morala imenovati trećeg direktora, odlučila se za HNS-ovca Hristova, javlja Novi list.

Bavio se on i biznisom, pa je tako od 2003. do 2014. bio vlasnik i direktor u tvrtki Krivaja d.o.o., koja se bavi uvozom i izvozom, zastupanjem, inženjeringom i projektiranjem. Osnovna djelatnost tvrtke bila je prodaja, distribucija i montaža.

No, u 2016. godini Krivaja je prošla postupak ubrzanog stečaja i to nakon što je, kako se vidi iz odluka Trgovačkog suda u Zagrebu bila 1.448 dana u blokadi na osnovu duga od 118 tisuća kuna. U trenutku otvaranja stečaja tvrtka nije imala zaposlenih, a dokumenti Trgovačkog suda otkrivaju da se na oglas o otvaranju stečaja javila tvrtka HŽ putnički prijevoz u vlasništvu države i da su naveli da imaju potraživanja od Krivaje u iznosu od 134 tisuće kuna, za što su imali pravomoćnu i ovršnu presudu Općinskog suda u Zagrebu.

Na slici: Predrag Štromar/Hina

Foto: Siniša Kalajdžija/Hina