Sanader imao Kviska kod Carle del Ponte: Jarnjak ga je prodao, a on ga je navodno spasio od haške optužnice

Sanader imao Kviska kod Carle del Ponte: Jarnjak ga je prodao, a on ga je navodno spasio od haške optužnice

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u utorak je iznoseći svoju obranu u slučaju Fimi media ponovio da ga je bivši ministar unutarnjih poslova i nekadašnji glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak ”prodao”, iako ga je spasio optužnice haškog suda.

Sanader je ustvrdio da je Jarnjak svojim iskazom u Uskoku 2011. godine, samo desetak dana prije podizanja optužnice u slučaju Fimi media, od osumnjičenika postao svjedok, iako su sve navodne nezakonitosti u HDZ-u, kako je kazao, počinjene u Jarnjakovom djelokrugu.

Bivši premijer je dodao da je Jarnjak ”trgovao” s Uskokom misleći da će tako bolje proći nego da kaže istinu, iako je Sanader nakon što je postao premijer od haške tužiteljice Carle del Ponte navodno zatražio da Jarnjaka izuzme iz optužnice za ratni zločin, javlja Jutarnji list.

”Ja samo tog čovjeka doslovce spasio od Haškog suda. Kad sam postao premijer, nazvao sam Carlu del Ponte i rekao joj da ćemo u potpunosti surađivati sa sudom. Budući da je u to vrijeme HDZ bio na glasu kao stranka desnog ekstremizma koja ne želi surađivati, smatrao sam da je važno da joj to kažem. Na to mi je rekla kako imam bonus kojeg sam htio iskoristiti za Antu Gotovinu, što je del Ponte odbila pa sam taj bonus godinu dana kasnije iskoristio za Jarnjaka kojeg je istraživao haški sud, a kojeg smo u stranci tada postavljali za glavnog tajnika. Jarnjak mi je tada rekao da će mi i deveto koljeno biti zahvalno, a onda me on u ovom procesu tereti”, kazao je Sanader.

Iznoseći obranu na Županijskom sudu, Sanader je pojasnio da je predsjedništvo stranke donosilo strateške financijske odluke koje je potom operacionaliziralo glavno tajništvo HDZ-a. Pritom je dodao da je stranka vrlo dobro stajala i da nije bilo nikakve potrebe za stvaranjem tajnih fondova i modela financiranja. Uz to, dodao je da se o materijalnom i financijskom poslovanju stranke odlučivalo glavno tajništvo, o čemu se nije detaljno raspravljalo na predsjedništvu stranke.

Foto: Damir Senčar/Hina