Ranko Ostojić širi defetizam: Tvrdi da se ilegalne migrante ne može zaustaviti. Spominjao je i zabijanje “noža u leđa”

Ranko Ostojić širi defetizam: Tvrdi da se ilegalne migrante ne može zaustaviti. Spominjao je i zabijanje “noža u leđa”

Bivši ministar unutarnji poslova Ranko Ostojić bio je gost RTL Direkta. Na pitanje hoće li se ponoviti situacija slična onoj iz 2015. godine Ostojić odgovara:

“Radi se o situaciji pod drugim okolnostima i naravno da će biti velik problem. Pitanje je hoće li Grčka moći zaustaviti migrante, ja u to ne vjerujem. Moraju problemi doći do Hrvatske”, rekao je Ostojić za RTL Direkt.

Na navode da Europska unija nije spremna za novonastalu situaciju bivši ministar kaže:

“Igrati na kartu povjerenja prema Erdoganu bila je jedna od opcija, ali nije smjela biti jedina. On je sad pokazao pravo lice. Realizirao je ono što je odavno najavljivao. Milijuni ljudi su u rezervi koji su u prihvatnim centrima u Turskoj, a to je Europa do sada plaćala”, tvrdi Ostojić i nastavlja:

Hrvatska je radi sebe i svoje inicijative trebala sazvati sastanak u EU. Sve je jasno, događaji su identični slučajevima iz 2015. Europska unija od 2015. nije naučila lekciju, nije riješila pitanje: na koji  će način imati efikasan odgovor. Ništa nije realizirano. Oslanjalo se sve na povjerenje prema Erdoganu, a sada se realizira njegova prijetnja”, kazao je.

Na pitanje kako bi postupio sada i kako komentira poteze koje vuče predsjednik Zoran Milanović, bivši ministar poručuje:

“Predsjednik je dobro ragirao, odmah je sazvao Vijeće za nacionalnu sigurnost. Milanović neće raditi ono što se događalo 2015. Sada treba braniti nacionalne interese, trebamo zaštiti sve ono što je ugroženo. Ovdje će se pokazati tko su oni koji su spremni braniti nacionalne interese, a tko su oni koji su zabijali nož u leđa 2015.”, kaže Ostojić.

Na pitanje što se može očekivati od Vijeća za nacionalnu sigurnost, Ostojić kaže:

“Za sve treba biti spreman, ne smije se čekati zadnji trenutak. Treba odmah poduzimati sve korake, da bude što manje štete za Hrvatsku. Hrvatska je u jako nezgodnoj situaciji. Ovo je drugačije od 2015. godine”, upozorio je gost RTL Direkta.

O angažiranju vojske na granici Ostojić je jasan:

“Nijedna žica, nijedan zid, pa ni angažiranje vojske i policije neće moći zaustaviti one koji su preplivali more, koji bježe pred ratom… Ima i onih koji iskorištavaju situaciju. Dobro je čuti i ljude iz Isusovačke družbe. Ne možete zanemariti ono što je osnova Europske unije. A to su ljudska prava“, poručio je na kraju Ranko Ostojić.

Foto: Edvard Šušak/Hina