Koliko su točne priče da Plenković priprema Beroša za “poseban zadatak”: Evo što je odgovorio ministar zdravstva

Koliko su točne priče da Plenković priprema Beroša za “poseban zadatak”: Evo što je odgovorio ministar zdravstva

U četvrtak u Novom danu ministar Beroš odgovarao je na pitanja naših gledatelja i čitatelja.

Što se tiče procjena koliko je posto populacije zaraženo, uključujući one sa simptomima, hospitalizirane, ali i one bez simptoma, rekao je da je za takve procjene potrebno napraviti ispitivanje prokuženosti virusom u populaciji koje u ovom trenutku nije provedeno.

“Kad budu dostupni testovi moći će se odgovoriti. Osnovno je pitanje hoće li se virus zadržati u populaciji ili će nestati kao SARS i MERS”, objasnio je Beroš.

Na pitanje je li izliječena ijedna osoba koja je bila na raspiratoru, odgovorio je kako misli da je jedna osoba skinuta s respiratora. U slučaju pluća, riječ je o virusnoj upali, tvrdi, a osoba je na respiratoru dok se patološke promjene na plućima na umanje. Prosječno trajanje boravka na respiratoru je oko 10 dana, ali neki bolesnici na respiratoru su bili i tri tjedna, nakon čega su se oporavili.

Što se tiče daljnjeg političkog angažmana i navodnim  planovima  da bude kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba,  rekao je da želi biti funkcionalni političar, ali da u ovom trenutku ne razmišlja o novim političkim ambicijama. Inače, u novinarskim krugovima  već nekoliko dana kruži informacija  o tome  da  Plenković se Berošem želi “osvojii” Zagreb.

Foto: Damir Senčar/Hina