Zašto je Klinika za infektivne bolesti tek nakon mjeseca dana izvijestila javnost da je uzgojila koronavirus?

Zašto je Klinika za infektivne bolesti tek nakon mjeseca dana izvijestila javnost da je uzgojila koronavirus?

U Klinici za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević”, izolirali su virus COVID-19, odnosno uzgojili ga u laboratorijskim uvjetima.

“Kao prvo je tu neka stvar da se cijeli virusni genom sekvencionira, da se vidi kakav je slijed nukleotida, da se vide razlike prema nekim drugim sojevima, da se napravi neka generalna karakteristika. Kako raste u kulturi, brže, sporije, kako jako se umnožava…”, objasnio je Ivan Christian Kurolt, biolog u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Željka Mačak Šafranko dobro se sjeća tog dana.

“Bili smo u totalnom kaosu. Radili smo cijeli tjedan od jutra do mraka. Totalni kaos, hrpa uzoraka za testiranje… Međutim, znanstvena znatiželja je tu nekako prevladala da sam ja uspjela otići u taj laboratorij, staviti taj bris na stanice. Nakon pet dana sam došla i vidjela da ima virusa. To smo kasnije molekularnim metodama i potvrdili. Osjećala sam se ponosno i sretno. Nisam mislila da će to ići baš tako lako”, objasnila je za RTL.

Njihov tim nije sam. Izolirani virus poslali su u Njemačku. I to dan nakon potresa koji je pogodio Zagreb. Ured im je bio potpuno uništen.  “To da smo dobili izolat iz Hrvatske. Nama je to bilo jako važno jer jednom kad ustanovimo da jedna tvar može djelovati protiv virusa, mi moramo dokazati da ta tvar ne djeluje samo protiv lokalnih virusa, nego da je šire primjenjiva”, rekao je voditelj tima pri Helmholtz centru za infektivna istraživanja u Njemačkoj, Luka Čičin-Šain.

Zanimljivo je da   Klinika  za infektivne  bolesti  tek sada izvještava hrvatsku javnost o velikom uspjehu iako su  izolirali virus još prije  mjesec dana. Ako je doista riječ o velikom uspjehu, onda su to trebali s hrvatskom javnošću  podijeliti  isti dana kada su uzgojili virus u laboratorijskim uvjetima.  A to je bilo prije mjesec dana.

Foto: Admir Buljubašić/Hina

Facebook Comments