Fascinantni uspjesi naših maturanata: Njima matematika, fizika i jezici nisu bauk

Fascinantni uspjesi naših maturanata: Njima matematika, fizika i jezici nisu bauk

Sutra napokon završava svaka neizvjesnost za ovogodišnju generaciju maturanata, njih više od 30 tisuća. Nakon konačne objave rezultata ispita državne mature moći će upisati željeni fakultet ili neki drugi, ovisno o tome koliko su bili uspješni na ispitima. Mi donosimo priču o najuspješnijima, među kojima ima i onih koji su pojedine ispite riješili – 100 posto!

Oni nisu samo uspjeli, nego su itekako uspješni! Riješiti 100 posto matematiku i fiziku na višoj razini državne mature uspjelo je Marku iz Varaždina. Za sada ima kratkoročni plan, javlja HRT.

– Za sada je plan ovdje u Hrvatskoj najvjerojatnije PMF fizika, a onda ćemo dalje vidjeti ili Hrvatska ili inozemstvo doktorat, kaže Marko Srpak iz Prve gimnazije u Varaždinu.

Godinama je maturantima psihologija predmet koji najčešće biraju, ali napisati ispit bez ijedne pogreške to je već kažu: san. Ove godine to je uspjelo jedino Jeleni. Već zna i gdje bi znanje željela primijeniti.

– Definitivno bi htjela nešto s djecom, a vidjeli smo i ove godine nakon ove situacije da psihologa treba, kaže Jelena Bilandžić iz II. gimnazije u Zagrebu.

Paloma iz Karlovca ima čak dvije položene mature. Jednu i Srednje glazbene škole.

– Bilo je teško održavati nastavu, profesori iz glazbene škole izlazili su ususret. Imali smo nastavu putem skypa, solo pjevanje putem skypa i to mi je pomoglo da se spremim za taj završni maturalni koncert, kaže Paloma Pavan.

A usto Paloma tečno govori čak 5 jezika, španjolski je na maturi riješila 100 posto, a nakon završenog fakulteta govorit će i šesti.

– Studirat ću ruski jezik i književnost i povijest umjetnosti, kaže Paloma Pavan iz Gimnazije u Karlovcu.

Petar iz Osijeka i Darijan iz Splita bez pogreške su napisali matematiku – višu razinu. Obojica dolaze na studij u Zagreb, no znanje će svaki iskoristiti na svoj način. Petar na PMF-u.

– Volim sport pa bi možda gledao u tom smjeru, sportska statistika, ali i u gospodarstvu bi se mogao pronaći, kaže Petar Knežević iz II. gimnazije u Osijeku.

A Darijan će na FER.

– Sigurno će biti neka veza sa računarstvom i izuzetno mi je zanimljiva umjetna inteligencija te se time namjeravam nastaviti baviti, kaže Darijan Gudelj iz II. gimnazije u Splitu.

Petero maturanata, pet vrhunskih priča, mlade osobe koje itekako već znaju što žele. Mi smo ih prepoznali i predstavili. Bilo bi dobro da ih vide i oni koji odlučuju o budućnosti Hrvatske, kako u budućnosti ne bismo tražili njihove izjave – negdje u inozemstvu.

Na slici: Marko Srpak

Foto: Screenshot/HRT