Predsjednik Ustavnog suda Šeparović potvrdio: Bio sam zaposlen u sustavu Jugoslavenske narodne armije

Predsjednik Ustavnog suda Šeparović potvrdio: Bio sam zaposlen u sustavu Jugoslavenske narodne armije

Nakon što je zastupnica Domovinskog pokreta Karolina Viodović Krišto za saborskom govornicom upozorila da je sadašnji predsjednik Ustavnog suda RH, Miroslav Šeparović, nekada bio zaposlen u sustavu Jugoslavenske narodne armije, s Narod.hr-a obratili su se Ustavnom sudu.

Po završetku studija (Miroslav Šeparović) zapošljava se kao pravni referent u Vinari Blato u Zagrebu (1981. – 1983.), a potom u Vojnoj građevinskoj ustanovi Prečko (1984. – 1986.) – stoji u njegovom životopisu na stranicama Ustavnog suda.  Na  upit portala Narod je li imao  činove u JNA i je li koristio privilegije koje je tada uživala vojska, Šeparović je odgovorio sljedeće:

“1. U bivšoj JNA nisam imao nikakav čin niti sam bio vojna osoba;
2. Kao vojnik služio sam vojni rok u bivšoj JNA 1983./1984., i to najprije u tadašnjoj vojarni “Robert Domani” u Karlovcu, JNA a zatim u VP 2953 Prečko u Zagrebu u čijem sastavu je bila i Vojnograđevinska ustanova “Petrova Gora”;
3. Na temelju javnog natječaja, nakon odsluženja vojnog roka, 1984. godine zaposlio sam se kao građanska osoba u VGU “Petrova Gora” u kojoj sam, kao što je prethodno navedeno, služio vojni rok i to na radnom mjestu pravnog referenta za imovinsko-pravne poslove, što je obuhvaćalo poslove zastupanja, izvlaštenja, naknade štete i sl.
Osim plaće nisam imao niti sam koristio bilo kakve povlastice koje su imali zaposlenici JNA.

S obzirom na navode uvažene zastupnice gđe Vidović Krišto koji su objavljeni na Vašem portalu da me je JNA “poslala u Ministarstvo pravosuđa, što je plastičan primjer kako su komunističke obavještajne službe raspoređivale svoje kadrove”, ističem sljedeće:

Na temelju javnog natječaja 1986. godine imenovan sam za suca Općinskog suda u Zagrebu, građanski odjel, gdje sam proveo nešto više od tri godine. Na temelju sporazuma iz prosinca 1989. godine između Općinskog suda u Zagrebu i tadašnjeg Sekretarijata za pravosuđe i upravu (danas Ministarstvo pravosuđa i uprave) prešao sam na rad u tadašnji Sekretarijat za pravosuđe i upravu na radno mjesto savjetnika u Upravu za imovinsko-pravne poslove.

Kao što je iz naprijed navedenog vidljivo JNA me nije poslala u Ministarstvo pravosuđa “kao plastičan primjer kako su komunističke obavještajne službe raspoređivale svoj kadar” niti sam bio član Saveza komunista, a niti sam imao ikakve veze s komunističkim obavještajnim službama.

Također, iako to nije bio predmet Vašeg upita, vezano za navode gđe Vidović Krišto koji su također objavljeni na Vašem portalu u vezi moje imovinske kartice, ističem da je ona javno objavljena od 2009. godine kada sam imenovan za suca Ustavnog suda Republike Hrvatske, te je i danas javno dostupna na internetskim stranicama Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa.

Ušteđevina mene i moje supruge vidljiva je iz te imovinske kartice i ona je rezultat u najvećem dijelu naših plaća, te osobito dobiti Odvjetničkog društva Šeparović, Špehar i Gavranić i njihovih pravih prednika u proteklih dvadeset godina, na koju su uredno plaćeni svi porezi i doprinosi, što se može jednostavno provjeriti kod nadležnih državnih tijela.

S obzirom da je iz medija vidljivo da je gđa Vidović Krišto postavila zastupničko pitanje Vladi Republike Hrvatske o poslovanju navedenog Odvjetničkog društva vjerujem da će dobiti odgovor na sva pitanja koju ju zanimaju.

Ukoliko su Vam potrebni još neki podaci stojim Vam na raspolaganju” – navodi Miroslav Šeparović u službenom odgovoru Narod.hr-u.

Foto: Danijel Kasap/Hina