Umro je hrvatski političar Anto Kovačević: Imao je koronu

Umro je hrvatski političar Anto Kovačević: Imao je koronu

Umro je poznati  hrvatski političar i bivši politički zatvorenik Anto Kovačević, doznajemo od njegovih bliskih prijatelja.  Imao je koronu koja je izazvala kardivaskularne probleme.

Anto Kovačević rođen je u Adi, općina Odžak, Bosna i Hercegovina,1952. godine. Za vrijeme školovanja bio je i pitomac sjemeništa na Šalati i u Zadru,  a kasnije stipendist austrijske Vlade za studija filozofije u Beču. Doktorirao je filozofiju u Beču.

Za vrijeme jugoslavenskog komunističkog režima, 18. listopada 1981. godine, uhićen je, saslušan i odveden u pritvor u Doboj. U montiranom političkom procesu dvojica bečkih studenata bila su prisiljena opteretiti ga optužbama. Ti su studenti povratkom u Beč međunarodnim institucijama i austrijskim vlastima iznijeli kako ih je na takve izjave prisilila komunistička vlast u SFRJ.

Amnesty International proglasila je Antu Kovačevića »zatvorenikom savjesti« jer nije zagovarao nasilje u svom zalaganju za promjenu (ili poboljšanje) državnog sustava, te jer je osuđen zbog svojih mišljenja i govora. Kazna mu je izrečena na blagdan sv. Iva­na, 24. lipnja 1982. i glasila je: 8 i pol godina robije te konfiskacija imovine. Nakon žalbe kazna je smanjena na 6 godina, te je Anto Kovačević u zatvoru u Zenici bio do 1987. godine.

Nakon izlaska iz zatvora zaposlio se, zahvaljujući Društvu slovenskih pisaca, na sveučilištu u Ljubljani.
Bio je drugi predsjednik Hrvatske kršćanske demokratske unije (HKDU). Bio je zastupnik u Hrvatskom saboru u razdoblju od 2. veljače 2000. do 22. prosinca 2003. godine.]

Za vrijeme svog saborskog mandata zabilježen je njegov sukob sa zastupnicom Vesnom Pusić. Na 17. sjednici Hrvatskoga sabora, 12. listopada 2001. godine, u ispravku netočnoga navoda Kovačević je rekao:

“Pa već dulje vremena razmišljam kako odgovoriti na replike gospođe Pusić koje su uvredljive. Gospođo Pusić u ime digniteta ovog Sabora moram vam reći da vas je dragi Bog stvorio za madraca, a ne za mudraca. A ona hoće biti mudrac.”

Taj njegov odgovor osudili su čelnici tadašnje lijeve koalicije. Također su osudile i feminističke udruge i ljevičarski komentatori što je Kovačeviću priskrbilo etiketu “seksista” i velik negativan publicitet.

Foto: Hina