Katastrofični inženjer građevine Goranko Fižulić postao najveći “ekspert” za koronavirus: Evo još jedne njegove crne prognoze

Katastrofični inženjer građevine Goranko Fižulić postao najveći “ekspert” za koronavirus: Evo još jedne njegove crne prognoze

Bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić govorio je o provedbi mjera zaštite od koronavirusa. Smatra da se u Hrvatskoj nedovoljno testira na koronavirus.

Fižulić kaže da je upravo broj testiranja preduvjet za uspješnost mjera koje neka zemlja provodi.

“Mi imamo oko sedam tisuća provedenih testiranja, Slovenija ih ima četiri puta više, Slovačka ima osam puta više. Ujedinjeni Arapski Emirati su proveli 220.000 testiranja. Samo države koje provode masovna testiranja mogu govoriti koliko je Covid-19 uzeo maha”, rekao je, dodavši kako ne znamo koliko je slučajeva zaraze u Hrvatskoj ostalo nedetektirano.

Ističe kako Svjetska zdravstvena organizacija govori da je potrebno testirati, a zbog čega Hrvatska to ne provodi, saznat će se vjerojatno kad sve prođe, smatra Fižulić. Dodaje da ne postoje dvije zemlje koje provode istu zdrastvenu i ekonosmku politiku te da se sve vrti oko politike, javlja N1.

“U zemljama gdje demokracija nije jaka strana, u početku nije ni bilo slučajeva. Pogledajte primjer Turske… Hrvatska nije izolirani otok. Što se događa zu Europi ima utjecaja i na nas”, kazao je.

Postoje dva neobjašnjiva problema u Hrvatskoj, govori Fižulić, prvi je manjak testiranja, a drugi činjenica da smo zakasnili s pripremama.

“Trebali smo početi još u veljači. Kad je Kina kupavala maske u Turskoj krajem siječnja, sve zemlje su trebale krenuti u pripremu”, pojasnio je.

Moguća su tri scenarija kako će se rasplesti situacija – virus bi mogao sam od sebe nestati, što nije, kaže, izgledno, zatim da se zarazi velik broj populacije, a najizgledniji je, prema Fižuliću, da smo procijepljeni.

“Treba vjerovati da ćemo cjepivo jednog dana dobiti, procjene govore 12 do 18 mjeseci”, ističe.

“Ne vidim zbog čega bi svijet izbjegao drugi val. Pogledajte samo Kinu. Dokle god virus postoji u svijetu, postoji i opasnost da se vrati u zemlju koja više nema lokalnu transmisiju.”

“U Kini, koncem siječna i u veljači u pokrajini Hubei bila je potpuno izgubljena kontrola, vjerojatno se nije ni testiralo. Vjerojatno je Kina cijelo vrijeme frizirala podatke. Amerika je lutala, sami su razvili test koji se pokazao lažnim, izgubili su veljaču bez testiranja. Nova serija je mogla potvrditi da je zaraza u punom jeku, u tri tjedna su došli do 200.000. New York je danas žarište, ima više slučajeva nego Wuhan..

Američki zdravstveni sustav će se teško nositi sa time. Kad kažu od ovoga će umrijeti 100 do 200 tisuća to je i upozorenje građanima da budu disciplinirani. Ovdje optimizam nije saveznik. U Hrvatkoj dio građana ništa ne radi ili radi od kuće, a dio radi. Građevirani mogu raditi jer njih virus ne zahvaća”, prokometnirao je.

“Iskustvo pokazuje da mjere socijalnog distanciranja sigurno pomažu. Što su građani discipliniraniji, mjere će polučiti veći uspjeh. Čim ide s popuštanjem mjera, to dovodi do povećanja broja oboljelih. To se dogodilo i u Kini”, objašnjava.

Osvrnuo se i na ekonomski aspekt cjelokupne situacije.

“Ako su granice zatvorene, nemamo prihoda od turizma, od prometa. Iako nećemo brojati nove slučajeve, imat ćemo problema u ekonomiji. Građane treba osvijestiti. Trebamo se ponašati da srpanj i kolovoz u turizmu ne postoje.

Za novi val se trebamo bolje pripremiti. Trebamo prestati maštati o životu koji smo imali do veljače dok god nema cjepiva. Hoće li ekonomska kriza biti takva da ćemo se vratiti trideset godina unatrag, to nitko ne zna”, rekao je.

Dok koronavirus nije eliminiram u siromašnijim zemljama svijeta, u Africi i Južnoj Americi, uvijek se može vratiti i u bogate države, poručuje Fižulić.

Foto:  Dario Grzelj/Hina