AFERA ZAMBIJA: Uhićen Kongoanac koji je prokrijumčario djecu koju su “posvojili” Hrvati?

AFERA ZAMBIJA: Uhićen Kongoanac koji je  prokrijumčario djecu  koju su “posvojili” Hrvati?

Još jedna osoba uhićena je u slučaju Hrvata i posvojenja djece iz DR Konga, ekskluzivno doznaju 24sata. Najnovije informacije otkriva nam novinarka iz Zambije koja prati pravosuđe.

– Riječ je o osobi koja je državljanin DR Konga, ime mu je Steven Mulija. Pojavio se danas pred nižim sudom u Ndoli i izjasnio se da nije kriv za djela koja mu se stavljaju na teret. Tereti ga se za krijumčarenje četvero djece koju su posvojili hrvatski državljani – otkriva za 24sata zambijska novinarka.

Navodi kako je riječ o Kongoancu zaposlenom u sektoru turizma i ugostiteljstva. Zambija ga tereti za krijumčarenje djece iz DR Konga. 

Istovremeno, četiri hrvatska para koja su u prosincu otišla u Zambiju po djecu koju su posvojili iz DR Konga već mjesecima proživljavaju noćnu moru. Trenutačno su u iščekivanju početka suđenja zbog optužbi za trgovinu djecom s namjerom iskorištavanja.

Još uvijek nije poznat datum prvog ročišta koje se treba održati na Visokom sudu u Ndoli.

Na slobodi, ali ne smiju napustiti zemlju

Jedina prednost im je što se napokon, kako smo već naveli, nalaze na slobodi, no ne smiju napustiti Zambiju, a najgore im je što ne mogu vidjeti ni posvojenu djecu, koja se od njihova prvog uhićenja 7. prosinca nalaze pod nadzorom Odbora za zaštitu djece okruga Ndola (CPU) u Zambiji. Jedan od članova tog odbora, pastor Charles Mwambo, izjavio je da su djeca zbog sigurnosti zadržana na nepoznatoj lokaciji dok sud ne riješi slučaj.

Pastor Mwambo otkrio je da su djeca, u dobi između šest mjeseci i tri godine, vraćena pod nadzor njegova Odbora u prosincu prošle godine, kad su i uhićeni Hrvati osumnjičeni u ovom slučaju.

– Uspijevamo se brinuti za djecu, pomogla nam je i vlada. Najveći izazov bila je jezična barijera, jer djeca razumiju samo francuski i jezik lingala, ali su u međuvremenu naučili i nešto malo engleskog. Ni jedna obitelj nije zatražila djecu natrag – izjavio je Mwambo.

Foto: Facebook