Analitičari ishvalili Ivana Anušića pa se žestoko obrušili na Škoru: On ne pripada u demokratski politički prostor

Analitičari ishvalili Ivana Anušića pa se žestoko obrušili na Škoru: On ne pripada u demokratski politički prostor

Politički analitičari Žarko Puhovski i Davor Gjenero ocjenjuju da je pobjeda Tomislava Tomaševića u Zagrebu očekivana, pobjeda Ivice Puljka u Splitu neuspjeh HDZ-a, za razliku od velikog uspjeha HDZ-ova Ivice Radića u Osijeku, a Marko Filipović je u Rijeci spasio SDP od potopa.

Tomašević je u nedjelju u drugom krugu lokalnih izbora postao gradonačelnikom Zagreba s dosad najvećim brojem glasova birača, njih 199.630, a protukandidat Škoro osvojio je 106.300 glasova, javlja N1.

U Zagrebu pobjeda demokratske opcije protiv populizma

„To je trijumf platforme Možemo! jer su dobili bolji rezultat nego ikad itko u demokratskoj tradiciji u Zagrebu, to je za njih velika stvar, a od sutra postaje velika odgovornost. Vidjet ćemo kako će izdržati uspjeh, kako će s time izaći na kraj”, istaknuo je Puhovski.

Gjenero kaže kako je njihova pobjeda veliko olakšanje jer to znači da velika većina biračkog tijela u Zagrebu pripada u demokratski politički prostor.

„Ovo zapravo nisu bili politički izbori u pravom smislu riječi jer u drugom krugu nismo birali između različitih političkih opcija i policy projekata, nego između demokratske opcije koja spada u ustavni luk i protudemokratske, populističke opcije. Škoro se potrudio u kampanji jasno dokazati da ne pripada u demokratski politički prostor”, ocijenio je.

Smatra da je takva difamacijska taktika na kraju koristila Tomaševiću jer su ljudi koji pripadaju bilo kojoj demokratskoj političkoj opciji, bilo socijaldemokratskoj, liberalnoj, umjereno-konzervativnoj, morali glasati za njega jer su time branili demokratski prostor u Zagrebu.

„Taj tip difamacijske kampanje, političke agresivnosti, nasrtljivosti, ‘trumpanja’ u Hrvatskoj se nikad do sada nije dogodio. Bojim se da ćemo toga imati sve više, jer Putin i Rusija financiraju protudemokratske političke opcije unutar EU-a”, naveo je Gjenero.

Puhovski smatra kako je smisao Škorine kampanje bio u tome da se on zapravo kandidirao protiv premijera Andreja Plenkovića kako bi pokazao da je on “jedini ovlašteni branitelj hrvatske desnice, patriotskih, katoličkih, domoljubnih snaga”, a samo mu je bilo važno da prijeđe 30 posto.

U Splitu će Puljak imati problema u Gradskom vijeću

Novi splitski gradonačelnik Ivica Puljak (Centar) osvojio je 35.565 glasova, a njegov protukandidat iz redova HDZ-a Vice Mihanović 27.106 glasova.

Gjenero i Puhovski slažu se da je pobjeda Puljaka neuspjeh HDZ-a.

„To je veliki neuspjeh HDZ-a, za razliku od Zagreba gdje HDZ nije bio ozbiljno u igri. U Zagrebu je HDZ bio zadovoljan time što je pobijedio SDP. U Splitu je to neuspjeh HDZ-a jer su imali naprosto slabog kandidata kojeg nisu uspjeli pogurati”, rekao je Puhovski.

Gjenero pak navodi kako je očekivao pobjedu Puljka na temelju osobnosti i uvjerljivosti njegove retorike.

„Njega će još neko vrijeme opterećivati Ivošević kao zamjenik gradonačelnika, ali to nije veliki problem. Znamo da gradonačelnik može svoga zamjenika potpuno marginalizirati, što će Puljak u ovom slučaju morati napraviti, ali to će mu dodatno otežati posao”, ističe Gjenero.

Puhovski misli da Ivošiveć ipak nije Puljku najveći problem.

„Meni je potpuno nejasno kako će on komponirati većinu u Gradskom vijeću. Mislim da je sasvim moguće da do kraja godine budu još jedni izbori zbog donošenja proračuna”, kaže Puhovski.

Osijek jedini pravi uspjeh HDZ-a, Rijeka spasila SDP

HDZ-ov novi gradonačelnik Osijeka Ivan Radić u drugom krugu lokalnih izbora osvojio je 15.526 glasova, a njegov nezavisni protukandidat Berislav Mlinarević 9241 glas.

Gjenero smatra kako je u Osijeku „komotna situacija”.

„To je jedna od važnijih pobjeda HDZ-a na ovim izborima, nikad do sad nisu imali gradonačelnika. Imat će solidnu većinu, a ima temelje osam godina dobrog upravljanja Ivice Vrkića. Oni nisu bili formalno dio te poliitčke većine, ali je Vrkić bio jako uključiv i otvoren gradonačelnik”, rekao je.

Puhovski također misli da je Radićeva pobjeda velik uspjeh HDZ-a, na koji se oni mogu oslanjati jer im je dao vjetar u leđa.

“Osijek i Zadar su njihovi uspjesi, pri čemu su Zadar imali, a Osijek nisu, pa je Osijek zapravo jedini pravi uspjeh HDZ-a u drugom krugu”, ocijenio je.

Novi gradonačelnik Rijeke je Marko Filipović (SDP) jer je na izborima osvojio 18.902 glasova, a njegov protukandidat, nezavisni Davor Štimac 15.795 glasova.

Gjenero navodi kako u Rijeci, iako se mijenja gradonačelnik, ostaje ista vlast.

„Tu je, za razliku od Splita, gdje je osobnost pobijedila stranačku mašineriju, pobjeda stranačke mašinerije. Imali su sreću što se Štimac nije snašao tako dobro kao Puljak”, rekao je i ocijenio da će vjerojatno uspjeti uspostaviti većinu, dok će nova vlast biti vrlo slična Obersnelovoj.

Puhovski smatra kako je Filipović SDP spasio od potopa.

„Da su izgubili Rijeku, to bi bio potop SDP-a. Ovako su se uspjeli provući s umjerenim porazom, ali i on pred sobom ima velike poteškoće u kombiniranju većine u vijeću”, naveo je.

U Vukovaru ostaju radikalizam i nacionalno razdvajanje

Ivan Penava ostaje gradonačelnik Vukovara nakon što je u drugom krugu pobijedio HDZ-ova Nikolu Mažara. Penava je imao 5392 glasova, a Mažar 4529 glasova.

Puhovski je očekivao pobjedu Penave, no mislio je da će biti veća.

„HDZ je razmjerno dobro prošao, ali Penava je bio na neki način predodređen. Za Penavu je neuspjeh da je išao u drugi krug, a sada je dobio relativnim niskim granicama od 50 posto”, rekao je dodavši da će biti natezanja oko formiranja većine u Gradskom vijeću.

Gjenero pak Penavinu pobjedu vidi kao najgoru stvar koja se mogla dogoditi na ovim izborima.

„To znači da su u Vukovaru birači glasali za nacionalistički radikalizam i getoizaciju. To je najopasnija politika koju Hrvatska može voditi u tom kontaktnom i vrlo osjetljivom prostoru”, ocijenio je.

Dodao je kako će Vukovar ponovno imati isključivu vlast i nacionalno razdvajanje te istaknuo kako je time „oslabljeno i ono dobro što se postiglo koalicijom Plenkovićevog HDZ-a i Pupovčevog SDSS-a”.

U Istri Pula najveći udarac za IDS

IDS je po prvi put nakon 20 godina izgubio vlast u Puli. Novi gradonačelnik je nezavisni Filip Zoričić koji je osvojio 10.666 glasova, dok je njegova protukandidatkinja iz IDS-a Elena Puh Belci osvojila 8.225.

Puhovski je naveo kako je IDS u mnogim sredinama „ljudima predugo bio pred očima i htjeli su ga se rješiti”.

Iako je IDS izgubio u još nekoliko mjesta u Istri, smatra kako je ona i dalje većinski IDS-ova, iako nije više u rukama IDS-a. Što se tiče budućnosti IDS-a, smatra da će ona ovisiti o tome kako će se oni ponašati.

„Oni su bili mikro klijentelistička stranka, koja je živjela od napetosti spram Zagreba. To je isto kao što je HDZ živio od napetosti spram Beograda i Srbije dugo vremena, kad to popusti onda se dio tog potencijala biračkog prelijeva u druge stranke. IDS-u se u ovom trenutku ne piše dobro ako se ozbiljno ne preustroji”, drži Puhovski.

Gjenero navodi kako IDS očekivano slabi, i to ne od stranačkih kandidata, nego od neovisnih.

„Međutim, već se pokazalo da kad neovisne liste jedanom preuzmu od IDS-a neku jedinicu lokalne samouprave, uglavnom uspostavljaju vrlo solidnu i trajnu vlast ili ostaju neovisni ili se povezuju s nekom od političkih stranaka”, naveo je dodavši kako uvijek oslabe tamo gdje im je lokalna organizacija stranke nešto slabija.

Mišljenja je kako je Pula do sada za njih najveći udarac, a neugodno iznenađenje im je i Pazin.

Foto: Hina