Bandićeva hobotnica želi i dalje vladati zagrebačkim sportom: Njihov kandidat je godinama čuvao leđa Uskokovom optuženiku

Bandićeva hobotnica želi i dalje vladati zagrebačkim sportom: Njihov kandidat je  godinama čuvao leđa Uskokovom optuženiku

Nije nikakva tajna da je bivši zagrebački gradonačelnik Milan Bandić imao svoje ljude u svim gradskim institucijama. Plijen je uglavnom grabio sirovom političkim silom tako što je beskrupulozno uklanjao sve koji su mu se na bilo koji način suprotstavili i instalirao svoje poslušnike koji su javni novac usmjeravali tamo gdje je poželio njihov nedodirljivi šef.
Jedna od takvih okupiranih institucija je i Sportski savez grada Zagreba (SSGZ) gdje „Bandićeva hobotnica” još uvijek ima izravnu kontrolu nad svim procesima i, što je njoj najvažnije, odlučuje o tome kako će se na godišnjoj razini raspodijeliti oko 140 milijuna kuna.

Formalno je prvi čovjek zagrebačkog sporta u Bandićevoj eri bio legendarni kuglač Nikola Dragaš, ali je sve važne odluke donosio glavni tajnik SSGZ-a Zdenko Antunović Zdena koji je poznat po tome što je bio prijatelj i osoba od posebnog povjerenja pokojnog gradonačelnika. Javnost ga je bolje upoznala kada je njegove mutne rabote počeo intenzivno istraživati Uskok pa je Antunović postao čest gost crnih kronika i zagrebačkih sudnica.

Njemu je leđa čuvao predsjednik Nadzornog odbora Sportskog saveza grada Zagreba Vjekoslav Šafranić, bivši istaknuti karataš, koji, koliko je poznato, nikada ozbiljno nije nadzirao kako Zdenko Antunović Zdena trošio javni novac. Urbana legenda kaže da je jednom nešto pokušao reći Bandiću da se Zdena zaigrao, a onda mu je gradonačelnik šeretski rekao da smanji doživljaje jer takvih kao što je Šafranić ima koliko god hoće.

Vjekoslav Šafranić je kandidat starih Bandićevih struktura

Kada je Bandić preminuo, nekoliko mjeseci prije izbora na kojima je uvjerljivo pobijedio aktualni gradonačelnik Tomislav Tomašević, njegovi ljudi su daleko od očiju javnosti, kako to inače rade, skovali pakleni plan kako da i dalje zadrže šapu nad 140 milijuna kuna. Počeli su pritiskati Nikolu Dragaša da prije zagrebačkih izbora organizira izbore za novog predsjednika SSGZ kako bi bandićevci dočekali novu vlast s izbornim legitimitetom i mandatom od četiri godine. Bandićev čovjek za specijalne namjene Antunović se sada pritajio, a eksponent starih struktura postao je aktualni predsjednik Nadzornog odbora Vjekoslav Šafranić koji bi želio doći na mjesto Nikole Dragaša.

Zoran Gobac podržava Šafranića

Naravno, Šafranić nema snagu ni utjecaj da bi sam mogao izboriti pobjedu, ali zato ima potporu Zorana Gobca koji je sa Zdravkom Mamićem bio jedan od Bandićevih miljenika. Razlika je samo u tome što je povremeno znala puknuti ljubav između Bandića i Mamića, dok mu je Gobac ostao vjeran do kraja.

Iako je Dragaš u svom osmogodišnjem mandatu, uglavnom, bio smokvin list iza kojeg se skrivala opasna i nezasitna Bandićeva hobotnica, u ovom slučaju je proslavljeni šampion pokazao ostatke lavovske odlučnosti i suprotstavio se izbornom blickrigu koji bi starim i korumpiranim strukturama osigurao još četiri godine vladavine. Uspio se othrvati pritiscima pa je izbor za novog predsjednika SSGZ-a raspisao za 15. listopada. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li reagirati gradonačelnik Tomislav Tomašević i očitovati se o mogućnosti da bandićevci i dalje vedre i oblače u zagrebačkom sportu. Je li doista moguće da će na čelnu poziciju doći čovjek koji je mirno promatrao dok je Uskokov optuženik Zdenko Antunović Zdena provodio koruptivnu Bandićevu politiku.

Naslovna Fotografija: Milan Bandić i Zdenko Antunović