Beroševa sestra i Pripuzova menadžerica protiv gradonačelnika Tomaševića: Evo što mu je poručila

Beroševa sestra i Pripuzova menadžerica protiv gradonačelnika Tomaševića: Evo što mu je poručila

Slijedi li Zagrebu i nova era smeća? To famozno smetlište Jakuševec je bila jedina stvar oko koje su se složili Škoro i Možemo u predizbornim sučeljavanjima. Zatvorit ćemo ga, obećavali su, izgradit ćemo nove moderne sortirnice, uvjeravali su, ali kako i kada? To još ne znamo.

Posebno je zanimljiva suradnja grada Zagreba i grupe CIOS. Suradnja zbog koje su i Petar Pripuz i Milan Bandić završili u zatvoru. Ali suradnja bez koje, čini se, neće moći ni Tomislav Tomašević. Nakon priopćenja iz CIOS-a u kojem otvoreno poručuju Zagrebu da su spremni na sporazumni prekid, javlja RTL.

“Ako nova gradska vlast smatra da bi raskid ugovora Grada Zagreba s članicama CIOS grupacije bio u interesu građanima grada Zagreba ili Grada Zagreba, CIOS grupacija je svakako spremna sporazumno prihvatiti takvo rješenje s jasnom porukom da je to bez ikakvih odštetnih rješenja ili bez bilo kakvih sudskih postupaka”, objašnjava Tajana Tomašević, članica uprave C.I.O.S. grupe. Kako je to ispaltivo za tvrtku, kaže članica uprave, kako su im prihodi od Grada Zagreba u ukupnim konsolidiranim prihodima CIOS grupacije vrlo mali.

Najviše ih je zasmetao komentar zamjenice gradonačelnika prošli vikend u RTL-u Danas koja je komentirala: “Svakako želimo otvoriti kako što smo rekli u kampanji, poslove grada koji su u velikoj mjeri bili dogovarani, a znamo kako su bili dogovarani i takvu praksu želimo prekinuti”.

Da poslovanje grada s CIOS-om treba prekinuti, već godinama zagovara SDP-ov Renato Petek koji kaže da su i ti natječaji na kojima je CIOS dobivao posao znali izgledati smiješno.

Kaže Petek da je uvjet da su dvije tvrtke, jedna na istočnom, druga na zapadnom kraju grada “koje su podijeljene avenijom Večeslava Holjevca, minimalno tri kilometra od zacrtane granice”. To su zadovoljavale samo dvije CIOS-ove tvrtke. Petek tvrdi da u natječaju nedostaje još samo točan OIB tvrtki koje će se na njega javiti, no sve je po zakonu.

“Do sada se u gradu Zagrebu poslovalo na sljedeći način: Ako ne možeš nikako drugačije – onda radi po zakonu”, rekao je Petek.

Hoće li novi gradonačelnik s CIOS-om prekinuti suradnju još ne otkriva. Gradonačelnik Tomislav Tomašević  kaže da će napraviti reviziju za sva privatna poduzeća i onda donijeti odluku koja će biti najbolja za Grad Zagreb. 

ivši ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović, danas Škorin igrač kaže sustav treba srediti.

“Zagrebu treba dvije, najmanje tri sortirnice gdje će se taj otpad sortirati i konvertirati u sirovinu. Ništa ne znači ono što Zagreb godinama radi, skuplja otpad i onda preko natječaja traži nekoga tko će to zbrinuti”, kaže Dobrović.

Stopiranje centra u Resniku i gradnja novih sortirnica svjesni su svi naši sugovornici trajala bi godinama. Dok se ta priča vrti u krug baš poput obrade otpada CIOS jedini i dalje radi.

Podsjetimo, Tajana Tomašević je sestra ministra zdrsavstva Vilija Beroša. Prije nešto više od godinu dana Renato Petek je na svom je Facebooku jučer objavio post u kojem piše o poveznici Vilija Beroša sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, odnosno USKOK-ovom optuženiku Petru Pripuzu u čijoj kompaniji radi Beroševa sestra.

“Što veže Vilija Beroša i Milana Bandića? Petar Pripuz! Omiljeni HDZ-ov ministar Beroš i mogući izazivač Bandića na gradskim izborima brat je Pripuzove direktorice i prokuristice Tajane Tomašević u razgranatoj vlasničkoj strukturi više firmi koje za Grad Zagreb već godinama obavljaju višemilijunske poslove.

Ovdje je često riječ o poslovima koji djeluju preskupo, a plaćeni su iz gradskog proračuna, kao i obavljanja radova koje mogu obaviti gradske firme, no koje Bandić uporno prepušta Pripuzu, putem javnih natječaja”, napisao je Renato Petek na Facebooku.

“Mnoge je iznenadio podatak da sestra ministra Vilija Beroša, Tajana Tomašević, ima važnu ulogu u upravljačkoj strukturi poslovnog carstva USKOK-ova optuženika Petra Pripuza koji s Milanom Bandićem grije klupu na suđenjima u aferi Agram. Gospođa Tomašević ima vrlo visoku poziciju u Pripuzovim tvrtkama koje posluju kako s Gradom Zagrebom, tako i sa Zagrebačkih holdingom, ali i državnim institucijama, bolnicama, pa tako posredno i s Ministarstvom zdravstva koje odnedavno vodi njen brat. Ministar Beroš je zbog ove potencijalnog sukoba interesa na web stranici ministarstva morao obznaniti “Obavijest o sprječavanju sukoba interesa” s popisom gospodarskih subjekata s kojima je kao predstavnik naručitelja ili s njim povezane osobe u sukobu interesa”, objavio je Petek, prenio je Nacional.

“Opće je poznato kako sam u više navrata govorio i pisao o, po svim relevantnim podacima, nepotrebnim i preplaćenim višemilijunskim poslovima koje na štetu gradske blagajne obavljaju tvrtke u vlasništvu Petra Pripuza. Za jedan takav slučaj mogućeg pogodovanja traje i suđenje Bandiću i Pripuzu u okviru afere Agram. Milijuni kuna se svake godine, prema službenim podacima, odijevaju iz naših džepova, preko gradskog računa, u poslove zbrinjavanje različitih vrsta otpada prema tvrtkama koje zastupa sestra ministra Beroša, Tajana Tomašević. Te tvrtke rade i za državu, bolnice tj. ministarstva, a ono zdravstva od nedavno vodi Vili Beroš. I tu dolazimo do nekoliko momenata potencijalnog sukoba interesa te što i u kojem roku morate činiti kada ste državni dužnosnik u krvnom srodstvu s nekim tko zastupa tvrtku s kojom surađujete ispred neke državne institucije, a što prilično jasno regulira Zakon o sprečavanje sukoba interesa.

Zagrebačka javnost je upoznala Tajanu Tomašević kada je kao voditeljica ureda Petra Pripuza istupila tijekom više požara na zagrebačkom Jankomiru, u C.I.O.S.-ovom pogonu, u razdoblju od 2014. – 2018. godine. Tajana Tomašević je danas prokurist u Eko-Floru, osoba ovlaštena za zastupanje osnivača u podružnici CE-ZA-R-a te zamjenica predsjednika Nadzornog obora (METIS). Sve tri tvrtke godinama obavljaju unosne poslove s otpadom u Gradu Zagrebu, Zagrebačkom holdingu, ali i za brojne bolnice, koje su pod nadležnošću Ministarstva zdravstva.
Tri navedene tvrtke su s pozicije Ministarstvo zdravstva ostvarile prihodeiz državnog proračuna u ukupnom iznosu od 625 tisuća kuna u 2018. i 2019., dok su u 2020. godini ostvarili 103.700,34 kuna Eko-Flor Plus te 37.825,00 kuna Metis d.d. Dok u ministarstvu nisu sjedili ministar Kujundžić i njegov pomoćnik Beroš, 2016. godine Pripuzove tvrtke nisu uopće radile s Ministarstvom, a 2017. su imali samo prihod nešto manji od 11 tisuća kuna.

Vili Beroš bio je državni dužnosnik od siječnja 2018. do srpnja 2019. te od 31.1. ove godine kada je postao ministrom u Vladi RH. Ministar Beroš se obratio Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa 17. 2. 2020. godine, a 21. 2. 2020. dobiva i mišljenje Povjerenstva u kojem se pojašnjava “da (u) slučaju namjere stupanja u poslovni odnos između Ministarstva zdravstva trgovačkog društva u kojem sestra dužnosnika obavlja funkciju prokurista, kao društva u kojem je sestra dužnosnika ovlaštena za zastupanje podružnice, pravovremeno zatraži mišljenje Povjerenstva u cilju izbjegavanja sukoba interesa i osiguranja postupanja u skladu s odredbama ZSSI-a.”

Stoga je ministar Beroš na strancima Ministarstva zdravstva, vezano uz javnu nabavu, a sukladno zakonskim propisima, morao javno objaviti da se nalazi u potencijalnom sukobu interesa ako Ministarstvo zdravstva planira stupiti u poslovni odnos s trgovačkim društvima u kojima je vlasnik ili da u upravljačkim strukturama postoji osoba s kojom je u krvnom srodstvu tj. koja ulazi u krug onih zbog kojih može biti u sukobu interesa. Je li ministar Beroš sve učinio prema propisima i na vrijeme te je li bio u sukobu interesa tijekom obnašanja funkcije pomoćnika ministra Kujundžića, vjerujem da će uskoro utvrditi nadležne institucije. Ili istraživački novinari”, navodi Petek.

Foto: Screenshot/RTL