Bojan Ivošević otkrio zašto se više ne izjašnjava kao Hrvat: Stanković mu dao savjet

Bojan Ivošević otkrio zašto se više ne izjašnjava kao Hrvat: Stanković mu dao savjet

Zamjenik splitskoga gradonačelnika Bojan Ivošević danas se u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 ponovno ogradio od svoje antisemitske objave na Facebooku iz 2017. godine, zbog koje se već ranije javno ispričao.

Autor i voditelj emisije Aleksandar Stanković rekao je da se radi o odvratnoj izjavi, na što je Ivošević odgovorio: “apsolutno”. Komentar je bio napisan u prepirci s hrvatskim Židovom Ronijem Robertom Brandlom.

– Dotični gospodin je vrijeđao i moje preminule u 2. svjetskom ratu, ubijene u logorima, vrijeđao cijelu jednu naciju… Potpuno je, po meni, nenormalno da se Hrvatsku, koja je sljednica NOB-a veže direktno uz NDH, jer mi njeni sljedbenici nismo, rekao je Ivošević.


Dodao je kako nije bio jedini u toj raspravi.

– I kad je on vrijeđao nas na svim mogućim osnovama, u tom trenutku moja je mladenačka glupost došla do izražaja te 2017., gdje sam ja zapravo samo tražio način kako da njega osobno, ne širu populaciju, povrijedim na način na koji je on mene. Nedopustivo, velika greška, rekao je, dodavši da ga je najviše sram zbog svoje obitelji koja ne dijeli slične stavove, ali i zbog toga što se mora “prati” i objašnjavati nešto što je, kako je rekao, potpuno sumanuto vezati za njega i stavove koje zastupa.

Rekao je kako generacija odrasla uz internet prečesto ulazi u nepotrebne rasprave na internetu te pozvao mlade “da stanu na balun u tim raspravama jer nema ništa od toga”.

Na Stankovićevo pitanje je li ikad bio u Auschwitzu odgovorio je da još onamo nije uspio otići, na što je Stanković ispričao kako ondje postoji soba puna dječjih cipelica koje su nacisti skidali djeci.

O odlasku iz SDP-a

Na tvrdnje iz SDP-a da je izašao iz te stranke jer je netrpeljiv i zbog svog nedoličnog ponašanja odgovorio je da je napustio SDP jer neke stvari jednostavno nije mogao gledati.

– Tragično mi je da govorimo da je problem osoba koja iskritizira imenom i prezimenom osobu koja se zaposlila bez natječaja, koja je dobila nekakav posao s gradom preko veze, kućicu na adventu… Ja to nisam mogao trpjeti. Ja sam kritizirao te ljude u lice, poručio je Ivošević.

Zadaćnica o ljetu u Srbiji

Ivošević je ispričao kako je kao dijete u zadaćnici pisao o tome kako je proveo ljeto kod bake u Somboru u Srbiji, zbog čega je doživio verbalne, ali i tjelesne sukobe.

– To me dosta formiralo kao ličnost. Mogao sam otići u smjeru depresije ili kriminala, jer je centar Splita prije turističkog booma bio na turističkom glasu. Ja sam otišao u taj fajterski mod, gdje se ne povlačim ni pred kim, gdje se jednostavno borim za ispravnu stvar, rekao je.

Naveo je i kako se do 2011. godine izjašnjavao kao Hrvat jer su ga tako roditelji deklarirali, a poslije se prestao nacionalno izjašnjavati, rekavši između ostalog kako mu je smetalo da netko privatizira termin hrvatstva te da se zbog dijela najglasnijih Hrvata ne osjeća prihvaćeno. Nazvao se velikim lokal patriotom.

Dnevna doza splitskog nereda

Ivošević je jedan od pokretača Facebook-stranice Dnevna doza splitskog nereda, na kojoj se ukazuje na brojne probleme u Splitu. Rekao je da nikad nije bio problem gradonačelnik osobno, istaknuvši kako postoji cijeli sustav ispod gradonačelnika.

– I uvijek bi na nekoj razini to stalo. I onda smo mi shvatili da treba javnosti prezentirati da je neki problem detektiran, da je neki problem prijavljen, da se ne rješava jer netko ne radi svoj posao. Kad je krenulo javno imenom i prezimenom, pogotovo kad smo počeli pratiti razine gdje zapinje, onda se cijela kičma komunale promijenila u ovom mandatu. Javnim pritiskom uzrokovali smo da je politika odlučila napraviti neke rošade unutar sustava i sad sustav bolje funkcionira, rekao je Ivošević, dodavši kako stanje i dalje nije idealno, ali je puno bolje nego prije tri godine.

Ivošević je rekao da je imao problema zbog svog aktivizma, da je bilo i “nekih poziva”.

– Mogu se pohvaliti da me zbog jednog ugostiteljskog objekta nazvala osoba koja je prije malo manje od godinu dana na području Splita uhićena kao član zločinačkog udruženja koje je planiralo ubojstvo jedne osobe. Čak i takvi ljudi surađuju s ugostiteljskim vodama u Splitu i nije se libio nazvati mene i objasniti da ne bi bilo dobro da se dalje bavimo time, rekao je Ivošević.

Dodao je kako inspiraciju traži u ljudima iz povijesti koji su se suprotstavili zlu čak i po cijenu vlastitog života.

– Živimo jedan život. Da ga proživim tako da klečim, nije mi plan, poručio je.

Foto: Screenshot/HRT