Brat Milijana Brkića kontrolira 41 poslovni prostor u centru Zagreba: Od kud mu početni kapital?

Brat Milijana Brkića kontrolira 41 poslovni prostor u centru Zagreba: Od kud mu početni kapital?

Jozo Brkić morao je predavati izvješća za prošlu godinu za svoja jednostavna trgovačka društva koje je osnovao za 10 kuna. S njim se ukupno povezuju 42 tvrtke. Ali za neke, koje su osnovane ove godine ili na kraju 2018., izvješća nema. Jučer smo otkrili da je Brkić stariji sa svojim tvrtkama dobio zakup za 41 poslovni prostor u gradskom ili državnom vlasništvu. Većina lokala još su prazna iako za njih plaća najamninu. Za manji broj lokala u kojima je pokrenuto poslovanje, Brkić stariji prodao je udjele partnerima.

Nikada se nije dogodilo da jedan čovjek kroz toliki broj tvrtki kontrolira tako veliki broj lokala u nekom gradu, kažu nam stručnjaci za nekretnine.

– Neću ulaziti u to kako ih je dobio, ali stvarno je teško razumjeti da plaćate najamninu i držite lokale prazne. Možda računa da će se izmijeniti zakon i imati pravo prvokupa.

Inače, zakon je izmijenjen lani, a ministar državne imovine Goran Marić propisao je da pravo prvokupa može imati tek nakon pet godina. I država neće prodavati lokale u centrima gradova.

Nove izmjene zasad nisu planirane. Ali izvješća, koja je Brkić podnio, otkrivaju da su njegove tvrtke redom u minusima, nemaju prihoda ali i duguju svom vlasniku. Ukupno 1,95 milijuna kn.

Također, objašnjava i da tvrtka ne bi po zakonu trebala vratiti vlasniku pozajmicu ako su dužne dobavljačima ili nekom drugom.

O tome odakle novac starijem Brkiću, malo se u javnosti zna i on samo kaže da je imao uspješne poslove u Australiji, ali se odlučio vratiti i investirati u Hrvatsku. Jozo je često bio i pokriće za izvor prihoda mlađem bratu Milijanu. Primjerice, kada je Porezna pitala Milijana Brkića otkud mu 1,25 milijuna kuna, pravdao je to pozajmicom od brata koju je dobio u gotovini. Jozo je svjedočio i u aferi Karlovačka banka da je on bio ulagač u nekretninski projekt, pišu 24 sata.

 

 

Facebook Comments