Dalija Orešković oštro napala svog šefa Ivicu Puljka: “Prodao” se za jednu večeru na Peškariji

Dalija Orešković oštro napala svog šefa  Ivicu Puljka: “Prodao” se za jednu večeru  na Peškariji

Ivica Puljak je prostor ribarnice u Splitu dodijelio na tri mjeseca jednom ugostitelju bez natječaja, a onda je sa svojim zamjenikom ondje i sam večerao. Na sve je reagirala Puljkova pročelnica za gradsku imovinu Maja Đerek koja je naložila obvezu javnog natječaja. O slučaju se oglasilo Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, ali i kolegica Dalija Orešković.

“Prepoznavanje situacija sukoba interesa od strane građana i medija, na neki je način moja profesionalna ostavština. Iako Povjerenstvo više nije isto kao što je nekada bilo i unatoč tome što je HDZ promjenama Zakona značajno suzio ovlasti tog tijela, javnost i nadalje pamti što sam i kako sam radila dok sam bila na funkciji predsjednice njegovog prvog saziva. Na to sam ponosna, no ujedno me to obvezuje da ostanem dosljedna vrijednostima po kojima sam tada prosuđivala”, napisala je Dalija Orešković na Facebooku i dodala:

“Neovisno o tome kakvu će odluku donijeti Povjerenstvo povodom otvorenog predmeta, ovaj slučaj narušava povjerenje građana i integritet Ivice Puljka, i kao gradonačelnika Splita, i kao predsjednika stranke.

Stranka Centar nije samo Ivica Puljak kao gradonačelnik Splita. U stvaranje Centra kao novog političkog subjekta uložen je entuzijazam i rad mnogih ljudi, kao i moj prethodni javni i politički kapital. Centar koristi ono što smo svi doprinijeli da se dođe do rezultata, pa tako i ono što se veže uz moje ime, sve dok sam formalno članica predsjedništva i politička tajnica stranke.

Zanima me što drugi članovi Centra misle što su vrijednosti na kojima bi se Centar trebao graditi i s čim bi nas građani i birači trebali povezivati?

Je li vrijedno uloženog truda, vremena, pa i financijskih sredstava, da se brend Centra koji se još uvijek povezuje i s mojim kredibilitetom, konzumira jednim nenaplaćenim obrokom ribe za sada neutvrđene vrijednosti? Je li glavni tajnik koji je na svom Facebook profilu objavio slike s večere pozivajući građane da i oni dođu objedovati dobru spizu u restoranu kojem je gradski prostor dan bez javnog natječaja, primjer kako bi se Centar ponašao da ima vlast na nacionalnoj razini? Ili su to gradonačelnik, dogradonačelnik i vrhuška stranke koji dok se goste i časte ne vide ništa sporno u tome što istovremeno potpredsjednica stranke u svom angažmanu obavlja svoj privatni posao za taj isti restoran?

Centar ima izbor. Ili će biti stranka promjena, a to traži da neke stvari i sama stranka u svojim redovima mijenja. Ili će nastaviti ići putem u kojem zbog neprepoznavanja sukoba interesa, nepotizma, klijentelizma i pogodovanja, nikada neće razviti svoje potencijale, niti će kao politički projekt postati ono što je mogao i trebao biti.”

Podsjetimo, Ivica Puljak je istaknuo da je bilo raznih tumačenja oko obveze natječaja. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa potvrdilo je za Dnevnik Nove TV da je zbog ovog slučaja otvoren predmet protiv Ivice Puljka, njegovog zamjenika Antonia Kuzmanića i direktora gradske tvrtke koja upravlja Peškarijom Siniše Gašparevića.

Ivica Puljak je predsjednik stranek Centar, a Dalija Orešković je članica Predsjedništva. U posljednje vrijeme se u kuluoarima moglo čuti da je Dalija Orešković zahladila odnose s bračnim parom Puljak. Pokušali smo dobiti dodatni komentar dalije Orešković, no nije nam se javljala na pozive.

U svakom slučaju nije uobičajeno da članica vrha stranke ovako oštro i javno napada svog predsjednika pa se s velikom sigurnošću može zaključiti da je ovo početak raskola u stranci.