Dobrotvor Milan Bandić: Čak 14 pripadnika loze Klanac bilo zaposleno u Gradskoj plinari?

Dobrotvor Milan Bandić: Čak 14 pripadnika loze Klanac bilo zaposleno u Gradskoj plinari?

U zagrebačkoj Gradskoj plinari trenutačno je zaposleno petero članova iste obitelji. Otac Mile Klanac, njegov sin Luka i kći Ana te nećak i nećakinja – Krešimir Marić i Mateja Klanac Vukičević. Nabrojani pritom nisu jedini članovi ove obitelji koji rade ili su radili u plinari. Riječ je o dugogodišnjoj priči kroz koju se izmijenilo nekoliko generacija.

Prvo je zaposlen Ivan Klanac. Uz njega posao u istoj tvrtki pronalaze i njegovi bratići Joso Jurjević te Ante Klanac. Potom Ivanova sestra Ika Marić i brat Ante Klanca – Mirko Klanac. No, tu nije kraj. U plinari je zaposlen još jedan bratić iz drugog koljena – Ante Jurjević. U međuvremenu u posao ulazi i supruga nešto ranije spomenutog Ante Klanca – Iva Klanac. Na red potom dolazi brat Ivana Klanca, Mile Klanac. On se pak u plinari zaljubio pa tako nakon vjenčanja radi sa svojom ženom Renatom Klanac. U plinari je zaposlen i njegov nećak, odnosno sin Ike Marić, Krešimir Marić. Uskoro je zaposlena i kći Ivana Klanca – Mateja Klanac Vukičević, piše Telegram.

Posljednji pridošlice u gradsku tvrtku iz ove loze su kćer i sin Mile Klanca – Luka, zaposlen u listopadu 2018., te Ana Klanac zaposlena na određeno vrijeme prije nekoliko mjeseci. U zagrebačkoj Gradskoj plinari posao je kroz godine tako pronašlo 14 članova iste obitelji. Naš izvor objašnjava da se 2012. dogodilo da je tamo istovremeno radilo osmero članova obitelji Klanac. “Kada bi se dijelile dionice, oni bi bili većinski vlasnici”, šali se naš izvor kroz smijeh.

Dio zaposlenih iz ove obitelji u međuvremenu se umirovio pa tako u plinari, kako smo naveli, sada radi njih petero. Prema posljednjem financijskom izvješću u GPZ-u je zaposleno 405 ljudi, a prosječna mjesečna neto plaća iznosila je, za hrvatske pojmove, neloših 7669 kuna neto.

No obitelj Klanac nije se raširila samo po Gradskoj plinari. Dva neovisna izvora Telegramu tvrde kako je Marija Klanac, sestra Mateje Klanac Vukičević koja također radi u plinari, zaposlena u uredu gradonačelnika Milana Bandića – poznatom i po tome što u njemu radi 400 ljudi. Da je Marija Klanac doista u gradskoj službi otkriva i popis zaposlenika Grada Zagreba koji je još 2017. objavio gradonačelnik Bandić, nakon što su mediji otkrili da je to tijelo premreženo obiteljskim vezama.

Javnosti bi najpoznatiji možda mogao biti bratić Ivana Klanca, Mile Klanac. Taj je gospodin, dok je bio zamjenik načelnika postaje prometne policije, 2002. tražio od policajaca koji su zaustavili gradonačelnika Bandića pijanog, da izbace podatke o alkotestu iz izvješća, kao i dio da je Milan Bandić prilikom izvlačenja iz vozila pružao otpor policajcima što je kazneno djelo. Mile Klanac lani je prebačen u policijsku školu Josipa Jovića gdje radi kao “voditelj stručnog aktiva”.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina