Dosad najzanimljiviji intervju s Kolakušićem: Nacionalizam je za njega pozitivan, što misli o abortusu, odbio odgovoriti na neka pitanja

Dosad najzanimljiviji intervju s Kolakušićem: Nacionalizam je za njega pozitivan, što misli o abortusu, odbio odgovoriti na neka pitanja

Bivši sudac, sada europarlamentarac Mislav Kolakušić, bio je gost Newsrooma N1 televizije.

“HDZ i SDP su zaostavština Komunističke partije Jugoslavije, to je jedna stranka i ovo je priprema za njihovu veliku koaliciju. Ponavljam građanima, moramo imati 76 mandata jer ćemo inače gledati njihvou koaliciju”, rekao je Kolakušić naglašavajući da želi biti premijer jer “jedino s pozicije premijera može se mijenjati stvari”.

Što se tiče inicijative “67 je previše”, Kolakušić smatra da 67 zaista jest previše. Rekao je i kako je podržao ovu referendumsku inicijativu potpisom. U Vladine tvrdnje o 45 milijardi kuna dodatnog troška Kolakušić ne vjeruje. “Ne vjerujem im ništa. U ovih 30 godina nisu pokazali ništa. Nijedan razlog, nijednu riječ da im vjerujemo”, kaže.

Drugu inicijativu, onu Živog zida za oduzimanje novca strankama smatra licemjernom, iako i sam smatra da se političke stranke ne treba financirati iz proračuna. Rekao je i kako u Živom zidu ne vidi partnera s kojim bi mogao surađivati u budućnosti, a ne vidi ni nikakve dodirne točke između Živog zida i sebe, jednako kao što ne vidi poveznicu s Dalijom Orešković s kojom, kako kaže, nikad nije kontaktirao.

Na pitanja o migrantskoj politici, odnosno o tome je li mu bliža politika otvorenih vrata koju provodi Njemačka ili žilet-žice na granici koju zagovara Viktor Orban, Kolakušić kaže tek da Njemačka u migrantima vidi jeftinu radnu snagu.

“Zar bilo tko od tih migranata želi živjeti u Mađarskoj? Oni žele svi u Njemačku. Ono što je činjenica je da nijedan od njih ne želi ostati u Hrvatskoj”, kaže, a na pitanje o tome treba li Hrvatska na granice postaviti žicu odgovara :”Kakva žica, o čemu vi govorite?”

Govoreći o hrvatskoj policiji, Kolakušić kaže kako nema uvid u postupanje policije.

“O postupanju policije ne mogu govoriti na temelju medijskih članaka. Da bih mogao govoriti morao bih biti barem načelnik policije ili ministar. Da bih mogao govoriti, morao bih biti na terenu”, kaže.

O izjavama Angele Merkel da nacionalizam pokušava uništiti Europu kaže da mu zvuče bedasto i da su nejasne.

“Što je to nacionalizam? Za mene je nacionalizam kad voliš svoju obitelj, svoj grad i svoju državu. To je izuzetno pozitivno”, kaže i dodaje kako u nacionalizmu ne vidi prijetnju.

O temi zabrane pobačaja Kolakušić se ne izjašnjava jasno, kaže kako je to jedna od tema kojima se neće baviti.

“O svim bitnim pitanjima svako od nas ima određeno mišljenje. Ako ste premijer, ne smijete iznositi vlastito mišljenje o tome. To su pitanja koja građani rješavaju na referendumu”, govori. Ne vidi kako bi pitanje pobačaja na referendumu bilo protuustavno.

“Vlast proizlazi iz naroda. Ustav je napisao narod. Što bih ja zaokružio moja je osobna stvar. Moje osobno mišljenje o tome apsolutno je nebitno”, govori, a na pitanje kako bi trebao izgledati zakon o pobačaju kaže kako smatra da “sva pitanja u vezi mijenjanja postojećeg sustava moraju biti na referendumu”

“Moje osnovno i temeljno razmišljanje je da političar ne smije iznositi mišljenja o tezama kojima se neće baviti”, kaže.

Kolakušić je protiv uvođenja eura, a kaže kako je ekonomija, uz pravosuđe, ono čime će se baviti.

Na pitanja o ustaškim obilježjima i pozdravu, kaže kako ne zna kakva je praksa Austrije da bi se njihovi zakoni preslikavali, a u Hrvatskoj su “zabranjeni simboli svih totalitarnih društava”.

“Ja se time ne bih bavio. Vas zanima jedino podjela. Vaš jedini zadatak je da i dalje potičete podjele u hrvatskom društvu. Nećemo se time baviti. Mi moramo prestati biti siromašno društvo, a ne baviti se ovim temama koje vi namećete i kojima već 30 godina održavate HDZ na vlasti”, kaže Kolakušić.

U Europskom parlamentu će, kaže, biti nezavisni zastupnik “jer ne želi sudjelovati u donošenju odluka protiv Hrvatske”.

Govoreći o kandidaturi na predstojećim predsjedničkim izborima, rekao je: “Ako ostvarimo 600.000 glasova na predsjedničkim izborima, idemo ih pomesti na parlamentarnim. Ako ne, ja nisam ta snaga koaj može promijeniti Hrvatsku i ostajem u Europskom parlamentu.” Nakon predsjedničkih izbora planira se kandidirati i na parlamentarnim, ali u slučaju da ne pobijedi, neće biti oporba. “To ne služi ničemu”, govori.

O tome zašto Kolinda Grabar-Kitarović nije zaslužila drugi mandat, kaže: “Nitko od njih nije, oni moraju nestati. Kad sam najavio svoju kandidaturu rekao sam da moramo u potpunosti maknuti se postojeće strukture inače će država nestati.”

Miroslava Škore kao potencijalnog protukandidata na predjedničkim izborima se ne boji.