Hajdučke igre oko Starog placa. Skuplja li gradonačelnik Puljak na staroj temi jeftine političke poene

Hajdučke igre oko Starog placa. Skuplja li gradonačelnik Puljak na staroj temi jeftine političke poene

Dok se priča o tome hoće li i kako Hajduk upravljati legendarnim Starim placom zahuktavala, mi smo pokušali doznati “kako dišu” po tom pitanju naši gradski vijećnici, piše Slobodna Dalmacija.

Jer, ruku na srce, što god da se odluči – oni će ionako podizanjem ruku o tome donijeti zadnji sud. Danas, sutra, jednog dana.

– Uvijek je teško biti objektivan kad je Hajduk u pitanju, pogotovo nama navijačima. Ipak kao gradski vijećnici nismo i ne smijemo podleći bilo kojem utjecaju već se zalažemo za proceduru, raspravu sa svim zainteresiranim dionicima, kvalitetnu analizu. Tek tako se stvaraju podloge za odlučivanje – kazala je profesorica Branka Ramljak, vijećnica Nezavisne liste Ramljak i Mamić.

Nezavisni vijećnik Ante Franić nam je odmah naglasio kako je protiv svake komercijalizacije i mijenjanja izvornog stanja i namjene stadiona.

NEKA BUDE ZA OSTALE SPORTOVE

– Stari plac treba ostati u vlasništvu Grada Splita, a njime može upravljati Hajduk. Ipak je to dom odakle je potekao najveći hrvatski klub Hajduk, prve europske utakmice, prvi trofeji i općenito je veliki dio povijesti Hajduka vezan za Stari plac.

Međutim, revitalizacija Starog placa mora biti usmjerena na razvoj splitskog sporta, prostor za mlađe uzraste, ženski nogomet i, naravno, ragbi – kazao nam je Franić.

U ime kluba vijećnika Centra stav je iznio Igor Skoko.

– Stari plac je zaštićen i zelena je površina. U svakom slučaju, radi se o gradskom projektu za koji je potrebno raspisati arhitektonsko-urbanistički natječaj. Na natječaju će se izabrati najbolji projekt, a osigurat ćemo da taj dio grada ostane na usluzi sportu i građanima – rekao je.

Na istu temu je imao štošta za kazati i SDP-ov Davor Matijević.

– Mislim da Hajduk ima dovoljno posla i oko Poljuda da bi im trebalo dati i Stari plac. Uz to, riječ je i o gradskom projektu “Stari Hajdukov plac”, koji ne uključuje samo stari Hajdukov stadion i koji treba gledati kao cjelinu.

Ovo je jedna želja i, koliko sam vidio, ništa ozbiljno ne stoji iza toga, niti ovoj priči treba pridavati veći značaj – kazao nam je, naglasivši kako bi pritom oko predaje upravljanja Hajduku njegov odgovor bio – uvjetno ne.

Naglasivši odmah kako nema saznanja o čemu su točno razgovarali gradonačelnik Ivica Puljak i predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić, HGS-ov vijećnik Igor Stanišić nam je kazao kako nije vidio da je Hajduk uputio prema Gradu ikakav službeni zahtjev.

MOSTOVCI ĆE TEK ‘VIJEĆATI’

– Mi u HGS-u smatramo da se radi o šupljoj priči gospodina Puljka, koji na ovaj način na temu Hajduka želi skupljati jeftine političke poene. To je njegova politika dodvoravanja i podilaženja. Jasno je da o ovome mora odlučit Gradsko vijeće.

Ukoliko gospodin Puljak misli ozbiljno, neka dođe na sjednicu Gradskog vijeća s konkretnim prijedlogom i projektom pa ćemo vidjeti kako će tko glasati – rekao nam je Stanišić.

Vijećnik Pametnog i predsjednik Gradskog vijeća Jakov Prkić smatra kako je Stari plac u GUP-u dio gradskog projekta (GP4) i da ga tako treba i promatrati.

– Pravomoćnom presudom Vrhovni sud je odlučio da je Stari plac gradski. Nema nikakva razloga da Grad prepušta vlasništvo bilo kome, pa tako ni Hajduku – bio je jasan Prkić.

Klub vijećnika Mosta će se tek sastati, pa će, među ostalim, sigurno popričati i o ovoj temi, te potom zauzeti stav, doznali smo od profesora Ivice Grkovića.

Tamara Visković iz “Možemo!” nam je kazala kako Hajduk nema nikakva pravnog osnova da traži prostor na kojem je Grad Split uknjižen kao vlasnik.

– Ponovno započinjanje te priče, koja je završila pravomoćnom presudom Vrhovnog suda, je besmisleno. Pogotovo držim neprimjerenim da se tema inicira na sastanku gradskih poduzeća s gradonačelnikom.

U tom kontekstu činjenica da je Grad i većinski vlasnik Hajduka nije mjerodavna, jer to sutra može i ne mora ostati tako, a prostor je najveće blago grada, on je javno dobro i to mora ostati – zaključila je vijećnica.

‘OTVORIMO GA GRAĐANIMA’

Stav HDZ-a je da je Stari plac od neizmjernog značenja za Split i kao takav zaslužuje posebnu pozornost.

– Kako bi to postao socijalno aktivan prostor, potrebno ga je otvoriti građanima za realizaciju sadržaja koji nedostaju gradu, poput male scene HNK, a time bismo dobili i prostor koji bi mogla koristiti i društva poput KUD-a “Jedinstvo”, “Sanctus Domnia” i drugih.

RK “Nadu” i ostale kolektive koji trenutno koriste Stari plac za svoje potrebe, nužno je zbrinuti na adekvatan način i pružiti im kvalitetnu alternativu – kazao nam je Vice Mihanović.

– Kada je riječ o urbanističkim rješenjima, fokus ne smije biti na tome čije će Stari plac biti vlasništvo. Urbanizam ne poznaje pojam vlasništva, on samo može biti dobar ili loš.

Stari plac je tim više osjetljiva tema jer je od 2008. zaštićeno kulturno dobro RH, čime je njegova budućnost relativno zadana. Kada je riječ o Hajduku, smatramo da klupski i gradski prioritet treba biti obnova Poljuda, za koju projekt s valjanom građevinskom dozvolom već postoji.

Obnovljeni Poljud uz prateću sportsku infrastrukturu jedino je dugoročno rješenje za potrebe Hajduka, stoga ono ne smije imati alternativu – zaključio je.

Foto: Hina