Hanfa pokrenula nadzor nad bahatim Vujčićem i ostalima “dioničarima” iz HNB-a

Hanfa pokrenula nadzor nad bahatim Vujčićem i ostalima “dioničarima” iz HNB-a

Regulator je nadzor pokrenuo po službenoj dužnosti – nakon objave teksta Ilka Ćimića na portalu Index. Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) upravo je izvijestila kako je pokrenula nadzor kako bi utvrdila jesu li zaposlenici Hrvatske narodne banke prekršili odredbe Uredbe o zlouporabi tržišta i Zakona o tržištu kapitala, odnosno je li prilikom trgovanja vrijednosnim papirima došlo do trgovanja na temelju povlaštenih informacija, piše Večernji list.

Kažu kako su postupili po službenoj dužnosti, no učinili su to nakon novinarskog teksta o podacima Središnjeg klirinškog depozitarnog društva o trgovanju koji je objavio Ilko Ćimić na portalu Index. –   Kako bi mogla utvrditi potpuno i točno činjenično stanje, Hanfa je započela s prikupljanjem relevantne dokumentacije i očitovanja od osoba koje imaju informacije od interesa za provođenje nadzora te će temeljem tih saznanja provesti analize i donijeti zaključke. O rezultatima nadzora izvijestit ćemo javnost te ovisno o rezultatu nadzora podnijeti odgovarajuće prijave nadležnim državnim tijelima – najavljuje regulator.  Ističu da prema Uredbi o zlouporabi tržišta Hanfa kontinuirano prati i provodi nadzor moguće zlouporabe tržišta i samostalno reagira ako primijeti transakcije, događaje i postupanja koja mogu upućivati na trgovanje temeljem povlaštenih informacija, no zaprima i prijave na sumnju na zlouporabu tržišta. Takve sumnje Hanfi uvijek može prijaviti Zagrebačka burza, investicijsko društvo, ali i bilo tko od drugih privatnih ili javnih institucija te građani imenom ili anonimno. To se može napraviti putem maila: zlouporaba.trzista@hanfa.hr.

–    Treba pritom istaknuti da kršenje Zakona o HNB-u i internih pravila od strane zaposlenika HNB-a na način da se trguje vrijednosnim papirima kreditnih institucija ne znači nužno i zlouporabu tržišta u smislu Zakona o tržištu kapitala i Uredbe o zlouporabi tržišta. U dijelu eventualnog kršenja Zakona o HNB-u i internih pravila HNB-a, Hanfa nema ovlasti za pokretanje nadzora – ograđuje se nadzor. 

Foto: Hina