Hrvatska izgubila i drugi spor s MOL-om: Moramo platiti ogroman iznos

Hrvatska izgubila i drugi spor s MOL-om: Moramo platiti ogroman iznos

Hrvatska je izgubila spor protiv MOL-a na Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID), objavio je Večernji list, kojem je ta informacija potvrđena iz više izvora.

Prema neslužbenim informacijama Večernjeg, Hrvatska će morati platiti između 250 i 300 milijuna dolara (između 1,83 i 2,2 milijarde kuna) s kamatama. Novac je manji nego što je MOL inicijalno tražio – odštetu od milijardu dolara, odnosno 6,5 milijardi kuna.

Postupak je MOL pokrenuo krajem 2013. godine, tužeći hrvatsku Vladu da nije ispoštovala obveze iz glavnog ugovora o plinskom poslovanju i dodataka. Radi se o kršenju ugovora iz 2009., kojim je bilo predviđeno izdvajanje dijela plinskog biznisa iz Ine. Država je trebala otkupiti podzemno skladište plina Okoli, što je i učinjeno, ali nije preuzela trgovinu plinom, što je također bilo ugovoreno, piše Net.hr.

Godinu dana kasnije, Vlada Jadranke Kosor odustala je od plinskog biznisa zbog posla sumnjive prirode koji šteti Hrvatskoj. Hrvatska se obvezala otkupljivati od Ine domaći plin po ruskoj formuli cijena po kojoj bi država ostvarivala dugogodišnje ogromne gubitke.

Ovo je druga arbitraža koju je Hrvatska izgubila od MOL-a. Prva je bila u Švicarskoj pred Komisijom Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL), koju je pokrenula Vlada Zorana Milanovića 2014. kao odgovor na MOL-ovu tužbu iz Washingtona, piše Net.hr.