INTERVJU: Novinar koji najsrčanije brani Andreja Plenkovića i HDZ: Šef HEP-a Frane Barbarić mora otići

INTERVJU: Novinar koji najsrčanije brani Andreja Plenkovića i HDZ: Šef HEP-a Frane Barbarić mora otići

Novinar Kazimir Mikašek Kazo uvjereni je HDZ-ovac i promicatelj politike Andreja Plenkovića koji vrlo rijetko i suzdržano kritizira anomalije u vladajućoj nomenklaturi. Kada takav provjereni čovjek i simpatizer vladajuće stranke u svojoj redovitoj kolumni za portal “Kamenjar” napiše da šef HEP-a Frane Barbarić mora otići, onda to svakako zaslužuje pozornost i dodatno objašnjenje. U razgovoru za “Teleskop” Kazimir Mikašek Kazo analizira stanje u HDZ-u i otkriva što Plenković mora napraviti da bi čistih ruku mogao krenuti po treći mandat.

Smatrate da bi šef HEP-a Frane Barbarić trebao podnijeti ostavku. Zašto?

Kao ozbiljan novinar i analitičar, nakon više od 2500 objavljenih kolumni, komentara i analiza, osluškujući bilo javnosti, bez obzira koje su provenijencije, lijeve, desne, ili centra, stekao sam stanoviti dojam, koji nije samo percepcijske naravi, da je gospodin Frane Barbarić odavno trebao biti suspendiran iz područja obavljanja javnih i političkih poslova. Bolje je možda kazati, trebao je biti lustriran! Kao legalist, poštujući presumpciju nedužnosti, ipak mi savjest nalaže biti korektan, no apsolutno sam siguran da su nakon nalaza inspekcije Državnog inspektorata u kontekstu bespravne gradnje Barbarićeve vile na otoku Hvaru, stečeni svi uvjeti da mu se Andrej Plenković zahvali na povjerenju i da mu Frane Barbarić ponudi bezuvjetnu ostavku. Za mnogo manje suspekcije padale su glave ministara. U tom kontekstu vrijedno je prisjetiti se Tomislava Karamarka, kao drugog čovjeka države, koji je pod užasnim pritiscima časno odstupio sa svih političkih funkcija, da bi se danas pravomoćno ustanovilo kako uopće nije bio kriv. Za sve bi trebala vladati isti etički kodeks, pravila i zakoni!

.U Vašoj kolumni  ste napisali da  se mnogi HDZ-ovci pitaju je li premijer Barbarić ili Plenković. Zar je Barbarić tako moćan?

Već poslovična neodlučnost premijera Andreja Plenkovića djelovati u ovakvim i sličnim situacijama promptno i odlučno, proizvodi sumnje kod dobrog dijela HDZ-ovaca, bilo onih dobronamjernih, ili pak onih koji žele HDZ bez premijera Plenkovića, pa makar i izgubili sjedeće izbore, otvara pitanje, tko odlučuje o sudbini gospodina Barbarića? On sam, ili premijer Plenković? Jer ako Barbarić poslije svih otvorenih afera, bez obzira je li dokazana njegova krivnja ili nije i nadalje uživa povjerenje premijera Plenkovića, postavlja se opravdano pitanje tko je tu šef? Apsolutno su legitimna i pitanja, je li možda ovdje netko ucijenjen?

Najjači Plenkovićev potez u njegovoj političkoj karijeri bio je „crveni karton“ Mostovim ministrima i čini mi se da bi i u ovom slučaju trebao ponoviti tu hrabrost i to bi mu sigurno bilo nagrađeno. Pa zar je Barbarić doista moćniji od četiri ministra? Ujedinjena oporba i nezadovoljnici unutar HDZ-a s pravom postavljaju ta i slična retorička pitanja. Ako me pitate odakle Barbarić crpi tu očiglednu moć, kratko ću kazati, čini mi se, a ima i ozbiljnih indicija, moć crpi iz kontrole dobrog dijela mainstream medija kroz marketinško oglašavanje. A bez medija nema ni izbornih pobjeda i možda se u tome krije Plenkovićeva pragmatika i neodlučnost?

Vi ste u  ovoj aferi “Plin za jedan cent” očito stali na stranu ministra Davora Filipovića. Zašto

Ministra Davora Filipovića osobito cijenim i bio sam jako sretan kada ga je Andrej Plenković imenovao i dao mu povjerenje? Bio je to dobar odabir! Zašto? Zato što je čovjek u kontekstu svog visokog obrazovanja, znanstvene i športske karijere, pravi čovjek na pravom mjestu. Svakom ministarstvu u RH potrebni su baš takvi obrazovani menađeri, jer ministar i je u prvom redu menadžer, a teko onda političar. Osim toga, smatram da je Davor Filipović trpio neviđene uvrijede tijekom svoje kampanje za gradonačelnika Zagreba, a napadi na njega kontinuirano se nastavljaju iz istih, čini mi se, plaćeničkih medija. Imam običaj uvijek stati na stranu slabijeg, pogotovo kada imam argumente za takav tip obrane. No stvari imaju i svoju drugu stranu medalje!? Uzalud ti diplome, poštenje i kompetencije, ako su ti najbliži suradnici suspektni likovi. Njihova suspekcija prelama se preko leđa ministra Filipovića, a posljedično tome i preko leđa Andreja Plenkovića Čini mi se da ministar još uvijek nema tim kao svoj odabir?

U Vašoj kolumni ističete da je Barbarić jači od predsjednika gradske organizacije HDZ-a Mislava Hermana. Pa nije valjda Herman fikus ili smokvin list?

Ako doista Frane Barbarić svoju moć crpi iz kontrole medija kako se špekulira, onda je sasvim razumljivo da ima i veliki utjecaj u HDZ-ovoj gradskoj organizaciji u Zagrebu. Poznata je ona Churchillova izjava na pitanje što bi ste više željeli, vlast ii medije. Naravno medije, jer kad imate medije imate i vlast! Iako su mi mnoge činjenice poznate, ne bih ovom prigodom radikalnije secirao gradsku organizaciju HDZ-a u Zagrebu. To je posebna priča?

Zašto tako srčano i nekritički  branite HDZ?

Glede moje apologije HDZ-u, koja je za mnoge gotovo pa neukusna, čak plaćenička, nikada nitko ni jednim komentarom nije argumentirano osporio moje tvrdnje da je Andrej Plenković najbolji i najsposobniji državnik nakon Tuđmana, iako ni to nije usporedivo zbog konteksta vremena u kojemu se odvijalo, ili se odvija njihovo političko djelovanje. Nitko ne može osporiti najveći mogući međunarodni ugled Republike Hrvatske, kao što nitko ne može osporiti naš najveći investicijski rejting u povijesti. Ozbiljniji analitičari, koji nisu na platnom spisku bilo koje političke opcije ili gremija, znaju da ove dvije egzaktne činjenice značajno utječu na socijalna, ekonomska, gospodarska, monetarna i fiskalna pitanja, da utječu na sigurnosti i stabilnost same Države, u kojoj se nikada u povijesti nije bolje živjelo. Jednostavno, ne može se dokazati suprotno.

Na nesreću mnogih, HDZ je na vlasti i to su rezultati Andreja Plenkovića, suvereno i neosporno. Pa jesam li ja onda panegiričar, ili objektivan promatrač? Ako sam ja sendvičar i plaćenik, čiji su onda plačenici oni koji su kontra HDZ-a, pa ne priznaju ni notorne činjenice. Ovaj primjer s Franom Barbarićem dokazuje da nisam plaćenik, već znam i zaoštriti pero kada je to potrebno, kako za dobro HDZ-a, tako i za dobro naše drage Domovine! To ne bih nikada činio da nisam dobro informiran. Hrvatska je moja stranka!

Na slici: Kazimir Mikašek Kazo

Foto: Privatni arhiv Kazimira Mikašeka Kaze