Svjedočio policajac koji je uhitio optužene Hrvate: “Mozak operacije” uzimao je 2040 dolara po djetetu da bi ih doveo iz Konga

Svjedočio policajac koji je uhitio optužene  Hrvate: “Mozak operacije” uzimao je 2040 dolara po djetetu da bi ih doveo iz Konga

Policajac, koji je uhitio Hrvate u Zambiji, rekao je na svjedočenju da je vidio poruke koje su preko WhatsAppa razmjenjivali Damir Magić i Steve Mulija, kojeg tužiteljstvo sumnjiči da je vodio cijelu operaciju i koji je optužen zajedno s Hrvatima. 

Dodao je da je Mulija radio s Emmanuelom Kabongom, šefom sirotišta iz kojeg su djeca došla. Policajac tvrdi da je Mulija uzimao 2040 dolara po djetetu da bi ih doveo. 

Službenik Envy Kombesa koji je uhitio Hrvate na sudu je izjavio da je nakon što je dobio informaciju o navodnom pokušaju trgovine četvero djece,  angažirao kongoanski konzulat o vjerodostojnosti dokumenata o posvojenju, javljaju 24 sata.

Rekao je da je kongoanska vlada preko svog konzulata odgovorila da su navodni dokumenti za posvajanje lažni i da ih nije izdala ona. Također su mu rekli, prema njegovu svjedočenju, da su dokumenti bili autentični, onda bi djeca napustila Kongo kroz Zračnu luku u Kinshasi.

Kombesa je nadalje rekao da je nakon razgovora s osobljem Spree Guest housea potvrđeno da je Steven Mulija, poznat kao SBM, rezervirao sobe za optužene osobe.

Kazao je i da se pita zašto nisu otišli u Kongo posvojiti djecu, nego su se odlučili koristiti Zambijom.

– U ovom trenutku nije bilo zakonskog opravdanja da Hrvati da postupe na način na koji su postupili, dodao je.

Iskaz na sudu dala je i službenica Odjela za socijalnu skrb, Joompa Muleya, koja je otkrila da su djeca dobrog zdravlja i da su upisana u školu.

Rekla je da je njen ured dobio informaciju od Odjela za useljeništvo da je djeci potreban siguran prostor.

Gospođa Muleya rekla je sudu da je postojala jezična barijera između njih i djece, no da djeca sad mogu govoriti engleski i komunicirati s drugima. Također je otkrila da je tijekom sastanka 24. veljače s kongoanskim vlastima i drugim dionicima utvrđeno da su djeca stigla iz sirotišta u Kongu – kazala je za 24sata zambijska novinarka. 13:41

– Isti dan kada smo uzeli djecu i sve do danas, djeca su još kod nas. U trenutku kad smo primili djecu, najmlađe nije bilo dobro zbog čega smo potražili liječničku pomoć – rekla je na sudu Muleya.

Nakon svjedočenja oglasio se i Ivan Pernar.

“Ne mogu ništa komentirati dok ročište ne završi”, napisoa je Pernar

Foto: HRT