Uspjeh Katarine Kitarović: Samo dvije gimnazije u Hrvatskoj mogu pripremiti učenike za Harvard?

Uspjeh Katarine Kitarović: Samo dvije gimnazije u Hrvatskoj mogu pripremiti učenike za Harvard?

Kći predsjednice Kolinde, Katarina Kitarović, jučer je polagala završe ispite kao maturantica Međunarodnog IB programa XV. gimnazije u Zagrebu, a već je primljena na Harvard. Upala je na četiri prestižna svjetska sveučilišta, no Harvard je njezin odabir. Stipendiju dvostruko veću od majčine plaće podmirivat će američko sveučilište.

No to što je kći hrvatske predsjednice za upis ovog fakulteta ne znači ništa. Naime, kako nam pojašnjavaju upućeni, sve ovisi o polaganju tzv SAT i TOEFL ispita, eseja i intervjua, pišu 24sata.

Riječ je o testovima koji uključuju matematiku, kritičko čitanje s razumijevanjem i pisanje, engleski jezik. Za to se treba pripremati već u trećem razredu srednje škole. Uz to je najbitnije i motivacijsko pismo po kojem oni procjenjuju jeste li kompletna osoba kakvu traže. Provjeravaju sve o vama pa tako i materijalnu situaciju vaših roditelja – kaže nam Dejan Kovač (35), postdoktorand prestižnog američkog sveučilišta Princeton.

– Za prestižna svjetska sveučilišta jedino vas MIOC i V. gimnazija mogu na to pripremiti – rekao je.

No ističe da se tamo uči 12 do 16 sati dnevno, ali se isplati jer ako uspješno završite takav fakultet, ponude za posao stižu vam na tjednoj bazi.

 

Foto: Lana Slivar Dominić