Rang lista predsjedničkih kandidata: Miroslav Škoro znatno popularniji od Crne Dalije

Rang lista predsjedničkih kandidata: Miroslav Škoro znatno popularniji od Crne Dalije

U HRT-ovom redovitom mjesečnom istraživanju HRejting donosimo rang listu potencijalnih predsjedničkih kandidata.

Anketa je provedena od 13. do 18. svibnja. Riječ je o dosad najvećem istraživanju raspoloženja hrvatskog biračkog tijela koje je za HRT provela agencija Promocija plus, prema načelu cijela Hrvatska – jedna izborna jedinica. HRejting obuhvaća čak 1400 ispitanika, pa je statistička pogreška samo plus-minus 2,62%, a razina pouzdanosti 95%.

Da je prekjučer bio prvi krug predsjedničkih izbora, za koga bi glasovali hrvatski birači i ima li promjena u odnosu na prošli mjesec?

I ovaj mjesec HDZ-ova potencijalna kandidatkinja u 1. krugu – prva, bivši šef SDP-a – drugi. Iako je pala u odnosu na travanj za gotovo 1%, Kolinda Grabar-Kitarović (34,7%) i dalje je gotovo dvostruko jača od Zorana Milanovića (18,5%), piše HRT.

“Fenomen Milanović” ogleda se u tome da čovjek, istina neznatno, ali ipak raste, a nitko ga niti vidi niti čuje. Zato se iznenađenje ovomjesečnog HRejtinga i te kako čuje. Ali ne na političkoj pozornici!

Prvi put u našoj anketi i već treći i već preko 9% (9,4%) potpore birača – Miroslav Škoro. Da taj Miroslav Škoro! Istisnuo je Daliju Orešković koja je najviše pala u odnosu na prošli mjesec – gotovo 3% (-2,8%).

Najviše je, pak, narastao (+0,8%), četveroplasirani čelnik Živog zida (6%) Ivan Vilibor Sinčić.

Ispitali smo ovaj mjesec još tri nova imena koja se “vrte” u kontekstu predsjedničkih kandidata.

No ni konzervativku Ružu Tomašić, ni lijevo-liberalne šefove Glasa Anku Mrak-Taritaš i HSS-a Krešu Beljaka birači zasad ne doživljavaju u toj ulozi.

Svi ostali koje je netko nekad negdje spomenuo kao potencijalnog šefa države dijele manje od 4% (3,7%) glasova. Broj neodlučnih birača u prvom krugu nešto je porastao i sad prelazi 9% (9,2%).

Čije glasove dobiva iznenađenje ovomjesečnog HRejtinga – Miroslav Škoro?

Popularni pjevač, čini se, potvrđuje onu da kum nije dugme. Iako je bio saborski zastupnik centru usmjerenog HDZ-a, biračima je, pokazuje HRejting, upečatljivija Škorina kumska veza s glazbenom ikonom desnice – Markom Perkovićem Tompsonom.

Izuzmemo li Milana Bandića koji je pokazao da može biti što god treba, Miroslav Škoro bi mogao biti kandidat stranaka desno-konzervativnog političkog spektra. Za njega najviše glasuju birači Neovisnih za Hrvatsku, Hrasta, Mosta i tek 7% HDZ-ovih.

Vratimo se dvojcu najviše plasiranih. Kako aktualna predsjednica i Zoran Milanović prolaze u drugom krugu izbora?

Kao i u svim proteklim HRejtinzima! Da su prekjučer održani izbori, Kolinda Grabar-Kitarović sad bi se pripremala za svoju drugu inauguraciju.

Za razliku od prvog kruga gdje je pala, u drugom – raste i osvaja 53,9%. To je gotovo 15% (14,7%) više od njezina glavnog rivala. Zoran Milanović (39,2%), kojem potpora između dva izborna kruga pada za više od 1%, čak i kad bi dobio nemoguće – sve neodlučne birače (6,9%), ne bi bio nikakva ugroza Kolindi Grabar-Kitarović.

Ali predsjednička utrka sigurno bi bila neizvjesnija kad ne bi bilo više od 9% (9,2%) SDP-ovih birača koji, prema HRejtingu, u 2. krugu zaokružuju kandidatkinju HDZ-a. Nasuprot tomu, Zoranu Milanoviću ide trostruko manje HDZ-ovih glasova (3,3%).

Uz dosljedne birače HDZ-a, Kolinda Grabar-Kitarović preuzima i birače desno-konzervativno percipiranih stranaka. Onima sa suprotne – lijevoliberalne strane, logičan je izbor u 2. krugu bivši šef SDP-a.

 

Foto: HRT