Raspudić slikovito opisao premijera: Plenković je u Ukrajini lav, a u Bosni i Hercegovini miš

Raspudić slikovito opisao premijera: Plenković je u Ukrajini lav, a u Bosni i Hercegovini miš

Saborski zastupnik Nino Raspudić komentirao je u N1 Studiju uživo odlukuUstavnog suda o referendumskim inicijativama kao i prijedlog predsjednika Republike Zorana Milanovića da se ukine Ustavni sud. Osvrnuo se i na blokadu Finske i Švedske za članstvo u NATO savezu dok se ne izmijeni Izborni zakon u BiH.

Na pitanje čini mi li mu se da će posjet Cherles Michela Sarajevu doprinijeti rješenju situacije s Izbornim zakonom u BiH, Raspudić kaže kako je “gotovo siguran da neće”.

“Ne može se očekivati da će isti akteri koji su prije 20 godina prisilno promijenili Izborni zakon sad vratiti stvari na postavke iz Washingtona i Daytona. Ta ćevap-diplomacija, sarajevska priča, građanska raja, sve divna priča, a na kraju, u političkoj praksi, nešto drugo”, kaže Raspudić.

“Ispada da su Plenković i Grlić Radman anestezirali Hrvate u BiH odlazeći svako malo u Mostar i govoreći im da će sve biti u redu. Mene zanima opstojnost Hrvata u BIH, a Plenkovićeva politika tome ne vodi. On je u Ukrajini lav, a u BiH miš”, kaže Mostovac.

Što se tiče politike prema Hrvatima BiH kakvu sada vodi predsjednik Zoran Milanović, Raspudić kaže kako predsjednikova prijetnja vetom nije nikakav presedan i podsjeća da je Cipar uložio veto na sankcije Bjelorusiji, Lukašenku, jer je Turska bušila na mjestu koje njima nije odgovaralo i da su uspjeli. 

“To nije nikakav presedan, zemlje to rade, zemlje štite svoj interes. Hrvatska politička pozicija je neupitno moralna. Mi ne tražimo ništa što nemaju druga dva naroda”, kaže.

Na pitanje kakve veze to ima s ulaskom Finske i Švedske u NATO kaže: “Ima itekakve. To je složen mehanizam odnosa gdje sve utječe na sve. To je složen, fino uštiman mehanizam. Kad dolazi do ovako velike promjene, potrebno je iznijeti na stol i druge probleme. Hrvatska je izuzetno lojalan partner, nema mirovnog plana koji je Hrvatska odbila. Neke su odbijali Srbi, neke Bošnjaci. Sada Hrvatska traži jednu jedinu stvar koja je opravdana. Je li našim zapadnim partnerima toliko važno eliminirati Hrvate u BiH da su spremni ne primiti Finsku u NATO”, kaže.

Turski veto blokirat će proces pa hrvatski neće ni doći na red, smatra Raspudić.

Most će, kaže on, donijeti odluku oko toga kako će glasovati kad to pitanje dođe na red u Saboru, ali on pruža apsolutnu potporu borbi za Hrvate u BiH. “Nije to presedan i ne vidim nikakvog razloga da se prvo ne riješi ovo pitanje pa da se onda i Finska primi u NATO. Mislim da je ovo što predsjednik radi opravdano”, zaključuje.

Ustavni sud

Ustavni sud je, prema Raspudiću, napravio misaonu akrobaciju i prema njihovoj odluci onda se ne bi trebao primjenjivati nijedan članak Ustava.

“Najbolje bi bilo da građani to riješe olovkom na sljedećim izborima i daju povjerenje onima koji neće koristiti institucije za svoje… Nadam se da ćemo jednog dana imati dvotrećinsku većinu u Saboru koja će izvršiti temeljni reset degradiranih institucija”, zaključuje.

Foto: N1