I VUK SIT I OVCE NA BROJU: Plenković će ispuniti zahtjev Domovinskog pokreta da SDSS Milorada Pupovca ne bude u Vladi?

I VUK SIT I OVCE NA BROJU: Plenković će  ispuniti zahtjev Domovinskog pokreta da SDSS Milorada Pupovca ne bude u Vladi?

O postizbornim koalicijama jučer su u HTV-ovoj emisiji “Otvoreno” govorili Berto Šalaj s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, politički analitičar i komunikacijski savjetnik Jerko Trogrlić i politolog Pero Maldini sa Sveučilišta u Dubrovniku.

Šalaj je kazao da mu se čini kako pravi pregovori još nisu niti počeli.

– Odluka HDZ-a i DP-a da formiraju pregovaračke timove znači početak pregovora. Vidimo da ne znamo tko sa strane SDP-a vodi pregovore i jesu li oni uopće počeli. Koalicija HDZ-a i DP-a mi se čini najizglednijim scenarijom, ali je daleko od toga da će se lako realizirati, kazao je, javlja Jutarnji list.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Livnjaci protiv Mate Rimca: Nakon pobune mještana sela Miše i Golinjevo odustao od koncesije koju je dobio jako povoljno

– Dug je put pred njima, ne vjerujem u neko brzo formiranje koalicije, napomenuo je Šalaj.

– Meni se ponekad čini da je DP iznenađen svojom situacijom i kao da se nisu dobro pripremili, govori i dodaje kako ovaj scenarij za premijera nije jednostavan.

Na pitanje na koje kompromise je HDZ spreman, Trogrlić naglašava kako je za početak potrebno definirati što nitko od aktera ne može dozvoliti.

– HDZ si ne može dozvoliti deratifikaciju Istanbulske konvencije, Plenković si ne može dozvoliti da ide u Vladu bez manjina, a s druge strane DP ne može podnijeti SDSS u vladi, govori.

– Ova koalicija bi u ovom trenutku trebala predstavljati jedino što nas može dovesti do stabilne vlade, a ne do novih izbora, naglašava.


Jutarnji ekskluzivno doznaje da su započeli konkretni pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta i vrlo je izgledno da će Hrvatska za desetak dana imati novu saborsku većinu i Vladu. Doznao je to novinar Jutarnjeg Goran Penić nakon održane sjednice Predsjedništva HDZ-a.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Javio se i Marin Miletić koji je emotivno jako teško podnio sukob s Marijom Selak Raspudić: Bog sve okreće na dobro s onima koji ga ljube

Glavni uvjet Domovinskog pokreta da u Banskim dvorima SDSS nema svoje predstavnike bit će ispunjen, ali, kako nam je reklo nekoliko sugovornika iz vrha HDZ-a, nitko stranci Milorada Pupovca ne može zabraniti da iz Sabora daje podršku toj Vladi, ako ona bude nastavila podržavati manjinske politike.

Saborski zastupnik DP-a Josip Dabro izvijestio je jučer da je DP spreman sastaviti vladu s HDZ-om, te da danas kreće u službene pregovore sa svim strankama.

Razgovarali su i s predstavnicima SDP-a i Mosta. Sutra kreću službeni razgovori sa svim strankama, poručio je.

Jučer je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković poručio da je HDZ čuo poruku birača i da zajedno s DP-om i Suverenistima dolazi do 85 mandata.

– Dakle centar i desno. Mi ćemo to uvažiti, rekao je.

Rekao je i da su u timu za pregovaranje o novoj Vladi on, Medved, Anušić, Katušić i Milić.

– Što se tiče prava manjina – sve ostaje kao i do sada. Imali smo odličnu suradnju, glasali su za sve predložene zakone… Nije bilo niti jednog pitanja vezanog za nacionalne interesa, a da manjinci nisu pružili podršku, rekao je.

Što se pak manjinaca tiče, njih osmero odlučilo je u pregovorima nastupati isključivo kao jedan blok. Dakle, ne dolazi u obzir da se odreknu tri predstavnika srpske manjine.

Novoizabrani zastupnik Armin Hodžić, koji će uz svoju bošnjačku u Saboru braniti interese i albanske, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine, rekao je da se na osmero zastupnika manjina vrši veliki pritisak.

Isti stav, o opasnom presedanu, ima i Veljko Kajtazi, predstavnik romske manjine.

Na slici: Andrej Plenković, Milorad Pupovac i srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić

Foto: Hina