Inicijativa “Uzmite novac strankama”: Referendumom ćemo uništiti HDZ i SDP koji su ogrezli u korupciji

Inicijativa “Uzmite novac strankama”: Referendumom ćemo uništiti HDZ i SDP koji su ogrezli u korupciji

U ponoć  je počelo prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o ukidanju proračunskog financiranja političkih stranaka najavili su u subotu na središnjem zagrebačkom trgu organizatori iz građanske inicijative “Uzmite novac strankama” te članovi Živoga zida koji podupire inicijativu.

Referendumom će se tražiti izmjene Ustava na način da se zabranjuje financiranje političkih stranaka iz sredstava državnog proračuna, proračuna općina, gradova i županija, pa čak i mjesnih odbora, a potpisi za referendum prikupljat će se od 12. do 26. svibnja, najavili su Denis Martinić iz Organizacijskog odbora te Ivan Vilibor Sinčić i Tihomir Lukanić iz Živoga zida.

“Bit ćemo raspoređeni diljem zemlje na više od 500 lokacija sa više od 4000 aktivista od kojih je njih preko pola iz redova Živog zida. Živi zid je jedina stranka za sada koja se priključila ovoj inicijativi”, izjavio je Martinić te pozvao i ostale stranke da im se pridruže i “donesu istinske promjene u društvu”.

“Ovim referendumom uništavamo koruptivne stranke HDZ i SDP, završavamo jedno tužno, mračno razdoblje moderne hrvatske povijesti i započinjemo gradnju novog sustava bez parazitskih stranaka, jednog novog sustava temeljenog na empatiji, a ne na korupciji i materijalizmu”, istaknuo je glavni tajnik Živog zida i nositelj stranačke liste za EU izbore Tihomir Lukanić te pozvao građane diljem Hrvatske da daju svoj potpis.

O točnim lokacijama prikupljanja potpisa obavijesti će biti objavljene na facebook i web stranici Živog zida kao i kontakt brojeve ako građanima ne odgovaraju ponuđene lokacije.

Novac koji stranke dobivaju iz proračuna novac je poreznih obveznika, to je novac svih hrvatskih građana, istaknuo je Lukanić te pozvao građane da dobro razmisle žele li da njihov novac završi u džepu političkih stranaka koje ne zastupaju njihove interese.

Predsjednik Živog zida i kandidat na listi za EU izbore Ivan Vilibor Sinčić najavio je korjenite promjene političkog i izbornog sustava.

“Sad je vrijeme da se strankama okupljenima oko HDZ-a i SDP-a kaže jasno ‘ne’. Nemate nikakvih rezultata, morate otići u povijest”, poručio je Sinčić. Politički sustav, istaknuo je, mora postati efikasniji, jeftiniji, pošteniji i transparentniji.

Ustvrdio je i kako novac koji velike stranke dobivaju iz državnog proračuna sada služi kao ‘smokvin list’ za prikrivanje lobija i lobističkih skupina koje kroz HDZ i SDP djeluju i koje su dovele Hrvatsku na zadnje ili predzadnje mjesto u Europi.

Foto: Marina Bujan/Hina