Povratak pobjednika: “Žao mi je što Rudi nije tu da sve ovo doživi”

Povratak pobjednika: “Žao mi je što Rudi nije tu da sve ovo doživi”

Bez obzira na sve emocije koje vladaju u meni u ovim trenucima, ponos je taj koji prevladava. Izuzetno mi je drago da se avion mojega Rudija vratio u Hrvatsku.

Priča nam to Ljerka Perešin, supruga legendarnog hrvatskog ratnog pilota Rudolfa Perešina, čiji će MiG 21 u nedjelju biti svečano otkriven ispred zgrade MORH-a u Zagrebu. Perešin je tim avionom 1991. godine prebjegao s vojnog aerodroma JNA u Bihaću u Austriju jer je, kako je i sam davno rekao, on Hrvat te ne može i neće pucati na Hrvate.

– Moj Rudi je samo čekao taj trenutak i dočekao ga je tog 25. listopada te je preletio u Austriju. On je znao još 1989. da ćemo mi morati otići iz Bihaća, ali uvijek je govorio da neće otići s koferom u ruci. Morao je napraviti nešto što će svijetu pokazati što radi jugoslavenska vlast i kako se razara Hrvatska. Drago mi je da njegov podvig još odzvanja Hrvatskom. Ja sam sretna što se avion vratio, ali isto tako mi je i žao što Rudi nije tu da ovo sve doživi – kaže supruga. Avion je nakon preleta svih ovih godina bio u vojnome muzeju u gradiću Zeltwegu. Prije nekoliko dana stigao je na zagrebački aerodrom Pleso, a u noći na subotu, u pratnji vojske i policije su ga prebacili ispred zgrade MORH-a.

Iz Ministarstva obrane (MORH) pozvali su zainteresirane građane da dođu danas, u nedjelju, 12. svibnja, na Trg kralja Petra Krešimira IV, gdje će se održati svečanost “Povratak pobjednika” povodom  povratka aviona Rudolfa Perešina u Hrvatsku.

Svečanost počinje u 9 sati ispred sjedišta Ministarstva obrane gdje je postavljen borbeni avion MiG-21 kojim je heroj Domovinskoga rata Rudolf Perešin 25. listopada 1991. preletio iz Bihaća u Klagenfurt.

Legendarni MiG-21 od u nedjelju će biti izložen ispred Ministarstva obrane, gdje će ga građani moći vidjeti u idućem razdoblju, priopćeno je iz MORH-a.

Foto: MORH