ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Omikron manje efikasno napada pluća, što je nevjerojatno dobra vijest

ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Omikron manje efikasno napada pluća, što je nevjerojatno dobra vijest

Britansko istraživanje pokazalo je da bi varijanta koronavirusa omikron mogla biti manje uspješna u napadu na pluća od ranijih varijanti virusa koji izaziva bolest covid-19.

Studija Instituta za terapijsku imunologiju i zarazne bolesti Cambridge zaključila je da mutacije na šiljcima virusa, zbog kojih omikron može izbjeći antitijela, također mogu ograničiti način na koji se virus replicira u plućima što je povezano s razvojem teškog oblika bolesti, javlja N1.

“Ovi zaključci ukazuju na to da je omikron razvio sposobnost izbjegavanja imunog sustava, no istodobno je ugrožena njegova sposobnost replikacije i njegova patogenost”, navodi se u sažetku studije.

Voditelj studije Ravi Gupta, profesor kliničke mikrobiologije na Cambridgeu, rekao je da su pred nama izazovi unatoč naizgled pozitivnim zaključcima studije.

Na Twitteru je napisao: “Što sve ovo znači? Učinkovita infekcija plućnih stanica mogla bi korelirati s ozbiljnošću plućne bolesti. Sinciciji, višejezgrene stanice, često se vide u respiratornim tkivima uzetim nakon teške bolesti. Delta je bila vrlo uspješna u infekciji plućnog tkiva i stvaranju teškog oblika bolesti, za razliku od omikrona. Potrebno je daljnje istraživanje”.

“Da sažmemo – ovaj rad sugerira da je omikron postao otporniji na imunitet, ali da njegova svojstva povezana s napredovanjem bolesti mogu biti u određenoj mjeri oslabljena. Značajno širenje omikrona ipak predstavlja veliki izazov za javno zdravstvo.”

Rezultati istraživanja objavljeni su nakon što je medicinska savjetodavna skupina SAGE u Britaniji izdala ažuriranu procjenu i rekla da je “gotovo sigurno da u Engleskoj sada postoje svakodnevno stotine tisuća novih infekcija omikronom”, što je potaknulo izvješća da bi stroža pandemijska ograničenja mogla biti uvedena nakon Božića.

Foto: Hina