Karolina Vidović Krišto piše Božinoviću i Plenkoviću: Tko je pustio na slobodu čovjeka s međunarodne tjeralice

Karolina Vidović Krišto piše Božinoviću i Plenkoviću: Tko je pustio na slobodu čovjeka s međunarodne tjeralice
Zastupnica Karolina Vidović Krišto pita premijera Andreja Plenkovića i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića tko je odgovoran što je Milenko Bašić, za kojim je raspisana međunarodna tjeralica, pušten  na slobodu. Smatra da je riječ o skandaloznom postupku i da zbog toga netko mora odgovarati. Objavu Karoline Vidović Krišto prenosimo u cijelosti.
“U medijima je objavljeno da je se vlasnik vjetroparka Krš-Pađene, Milenko Bašić, predao hrvatskoj policiji.
Šokirala me je činjenica da je čovjek, koji je bježao od hrvatskih pravosudnih tijela, te se odbijao vratiti u Hrvatsku, neometano ušao u Hrvatsku, došao u Zagreb te se predao policiji.
Poznato je da je Hrvatska putem međunarodne pravne pomoći ishodila njegovo izručenje iz BiH, te kako se on nalazio u susjednoj državi. Stoga se postavlja pitanje: kako je g. Bašić prešao hrvatsku granicu i došao do Zagreba?
Sada doznajemo da je Istražni sudac jučer prihvatio njegovu jamčevinu, te odredio da se Bašić brani sa slobode.
Dame i gospodo, ovo je javno ruganje pravdi, državnom autoritetu i zdravom razumu. Vladajuće strukture, to jest politika i pravosuđe u svojoj drskosti nemaju granice.
Postavljam slijedeća pitanja predsjedniku Vlade Plenkoviću i ministru unutarnjih poslova Božinoviću:
1. Jesu li utvrdili tko je odgovoran da čovjek s međunarodne tjeralice, za čije je izručenje hrvatska država uložila znatna materijalna sredstva, može neometano doći do Zagreba i mimo svih procedura se predati policiji? Ta situacija je nezamisliva ukoliko dotični gospodin nije imao političku ili policijsku zaštitu; znači netko, tko radi u državnoj službi, ne radi za zakon i državu, već za kriminal.
2. Kako je moguće da sud u Zagrebu prihvaća bilo kakvu jamčevinu, bez obzira na to koje je visine, i kakva je to sudska praksa da netko tko je bježao od sudskih tijela može uopće biti u prilici braniti se sa slobode, dati jamčevinu. To je nezamislivo u bilo kojoj funkcionirajućoj demokraciji! Ovo je čisto ruganje pravdi i hrvatskim građanima.
Ovdje ću podsjetiti na ključne činjenice ove nevjerojatne afere: jedan tjednik objavio je da je Plenković bio osobno uključen u realizaciju ovoga za Hrvatsku štetnog projekta. Kao što znamo, zbog protuzakonitog ugovora s državnom agencijom HROTE i štetnog produljivanja istog ugovora, hrvatski porezni obveznici bit će oštećeni za dvije milijarde i dvjesto milijuna kuna. Da Plenković štiti ovu aferu dokazao je odbijajući Hrvatskom saboru dati na uvid dokumente o ovom projektu.
3. Usto dolazi još jedna izrazito problematična činjenica, a to je kredit HBOR-a u visini od 600 milijuna kuna. Svakome je jasno da visina tog kredita nije bila moguća bez da o njoj nisu bili upoznati ministar financija Marić i predsjednik vlade Plenković. Trošenje, pak, tog kredita po mojim spoznajama izrazito je sporno, te su mi se obratili poduzetnici iz Dalmacije s tvrdnjama da su pri izvođenju radova morali uvećavati račune, te u gotovini vraćati novce vlasniku projekta. Ova optužba je vrlo lako provjerljiva jer se radi o vrlo jednostavnim transakcijama. Ponavljam, nisam istražitelj, te očekujem da vjerodostojnost ovakvih optužbi pravosudna tijela ili demantiraju ili potvrde. Ta pravosudna tijela su plaćena našim novcima. DORH je dužan ispitati je li bilo takozvanog “kick-back-sistema” pri korištenju kredita HBOR-a.
Vladajuće strukture permanentno potvrđuju sumnju da su povezane s tim kontroverznim poduzetnikom, počevši od cijele procedure realizacije ovog projekta (a protuzakonitosti sam dokazala u saborskoj raspravi), sve do opisanih, najnovijih događanja da za tog gospodina ne postoje ni granični prijelazi, ni bilo kakva policijska ili nadzorna tijela.
Ovdje je riječ o zlouporabi državne vlasti i protuzakonitom djelovanju dijela državne vlasti, koje se trebaju ispitati, a odgovorni za ta djela moraju biti sankcionirani.
Prije nekoliko mjeseci, ravnatelj policije u pokrajini Hessen u Njemačkoj morao je podnijeti ostavku jer o curenju informacija sa službenog policijskog računala nije obavijestio svoje nadređene. Zašto spominjem ovaj slučaj?
Zato što tijela represije i pravosuđa, da bi imali povjerenje građana, koji ih plaćaju, naglašavam – koji ih plaćaju, dužna su se strogo pridržavati zakona i načela funkcionalne pravne države. U tom sustavu se ne smiju tolerirati ni najmanje zlouporabe. Ako Nijemci imaju pravo na uređenu državu onda to pravo imamo i mi Hrvati!
Ako se nekakvom delinkventu kad se napije i potuče odredi istražni zatvor, a nekome, pak, tko je upleten u afere gdje se radi o milijardama, takvome se gleda kroz prste, onda to nije pravna država, već je to vic od pravne države.
Zahtijevam hitnu istragu o opisanim događanjima, a ukoliko Plenković i Božinović ovo namjeravaju zataškati šutnjom ili medijskim manipulacijama, definitivno će još jednom potvrditi da su upleteni u ovu aferu.
Svim mislećim ljudima u Hrvatskoj je jasno da zlouporabe proizvode društveni nered, i da se u tom neredu pojedinci besramno bogate. Zbog toga nemamo novaca za dječje doplatke, za policiju, učitelje, zdravstvo itd. Ova permanentna nejednakost te kršenje zakona od strane najviših državnih tijela izaziva kod građana osjećaj nemoći i društvenu depresiju. No vladajući moraju biti svjesni da je u takovim situacijama mali korak do socijalnog bunta!
U Hrvatskoj se moraju početi provoditi zakoni prema svima jednako. Hrvatski građani na to imaju pravo, i više ne ćemo tolerirati zlouporabu i kršenje zakona koji su uzročnici korupcije, siromaštva i nejednakosti naših građana”, ističe Karolina Vidović Krišto-.

 

Facebook Comments