Sve ostaje u “HDZ-ovoj obitelji”: Kako je Krunoslav Capak omogućio Andriji Hebrangu da dobro zaradi na iglama i špricama

Sve ostaje u “HDZ-ovoj obitelji”: Kako je Krunoslav Capak omogućio Andriji Hebrangu da dobro zaradi na iglama i špricama

Portal Net.hr nedavno je objavio vijest kako je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, na čijem je čelu ravnatelj Krunoslav Capak (u slobodno vrijeme član HDZ-a), dodijelio posao promocije cijepljenja na društvenim mrežama HZJZ-a poduzetnici Bianci Matković, inače bivšoj ministrici i aktualnoj članici HDZ-a. Vrijednost: 188 tisuća kuna neto, što znači da je cijenom ispod 200 tisuća eskiviran otvoreni postupak javne nabave.

Telegram otkriva kako bivša ministrica bez portfelja u vladi Ive Sanadera nije jedina bivša ministrica HDZ-a čija je tvrtka ostvarila prihod od HZJZ-a u poslovima vezanima za cijepljenje protiv koronavirusa. Nekoliko puta više, točnije 1.316.560,90 kuna s PDV-om, uprihodit će i tvrtka Kormedix d.o.o. u suvlasništvu bivšeg HDZ-ovog ministra zdravstva Andrije Hebranga koja nabavlja igle i šprice za masovno cijepljenje protiv COVIDA-19.

Nabavljeno gotovo 9 milijuna igala i šprica

Sredinom prosinca prošle godine, dok se još očekivalo kako će cjepiva u ovom periodu biti dostupno mnogo više, HZJZ je raspisao natječaj za nabavu 4.530.628 jednokratnih sterilnih igli veličine 0,6×25 mm te 4.330.028 jednokratnih sterilnih šprica volumena 2 mililitra. Rok zainteresiranima za dostavu ponuda bio je skraćen na dva tjedna od objave, do 29. prosinca.

U uvjetima su bili propisani rokovi isporuke igala i šprica, što je u ocjeni ponude nosilo deset posto bodova, ako se oprema za cijepljenje mogla isporučiti ranije. Krajnji rok za isporuku polovine tranše igala i šprica je 28. veljače. No glavni kriterij – najviše bodova u ocjeni ponude, nosila je cijena.

Hebrangova tvrtka najpovoljnija i – jedina

Ponude su otvorene krajem prošle godine, no već tada se moglo pretpostaviti da će tvrtka Kormedix pobijediti na natječaju. Ne samo jer je ponudila odgovarajuću cijenu, unutar procijenjene vrijednosti nabave, već prosto iz činjenice da je jedina poslala ponudu za posao vrijedan 1,3 milijuna kuna. I to punih šest dana prije krajnjeg roka za dostavu.

Stoga početkom siječnja docent Capak, nakon što je nadležno povjerenstvo pregledalo i ocijenilo prihvatljivom Kormedixovu ponudu, donosi odluku da igle i šprice za masovno cijepljenje stanovništva nabavlja tvrtka bivšeg ministra zdravstva, doktora Hebranga, piše Telegram.