Karolina Vidović Krišto: Plenković blokira pravosuđe i kontrolira medije kako bi sakrio neviđenu korupciju

Karolina Vidović Krišto: Plenković blokira pravosuđe i kontrolira medije kako bi sakrio neviđenu korupciju

Plenkovićeva vlada u ponedjeljak je predložila tri nova člana Uprave INE, a jedan od predloženih je dan poslije izjavio da ne prihvaća taj prijedlog. Iz tog su razloga opoziv sadašnje uprave i izbor nove uprave odgođeni. 

Aktualna hrvatska vlada nije samo predvodnik korupcije koja osiromašuje hrvatske građane, već i kad je uhvaćen u toj korupciji reagira na način da domaću javnost sablažnjava, a međunarodne analitičare šokira. 

Plenkovićeva vlada nema sposobnosti smijeniti dokazano nesposobnu upravu INA-e, a isto tako nije u stanju odabrati novu upravu. Postavlja se pitanje čemu Plenkovićeva vlada služi i koje sposobnosti ima? Blokirati pravosuđe i kontrolirati medije kako bi skrivala neviđenu korupciju Plenkovićeva vlada zna raditi, ali donositi odluke u interesu Hrvatske, vidimo po ovom slučaju, u potpunosti je nesposobna, stoji u priopćenju Karoline Vidović Krišto.

Aktualni hrvatski članovi Uprave INE koji su svojim radom omogućili pljačku milijarde kuna iz te tvrtke, svojom drskošću vrijeđaju sve hrvatske građane. To troje članova koji su imenovani voljom političkih moćnika HDZ/SDP/HNS, a ne na temelju svojih dosadašnjih rezultata i sposobnosti, poručuju hrvatskoj javnosti da za njih zakoni u Hrvatskoj ne vrijede te da se kao pripadnici vladajuće nomenklature osjećaju sigurno.

Vladino upravljanje aferom INA dodatno je ponižavajuće za jednu države članicu EU-a. 

Plenkovićeva vlada apelira na članove uprave INE da podnesu ostavku, što su mađarski članovi i učinili, a hrvatski ne. Vlada jedne države ne treba apelirati, već djelovati. Upravo je Plenkovićeva vlada navedene članove imenovala, i to po otvorenom nepotističkom kriteriju.

Naime, član Uprave INE, Niko Dalić, imenovan je još prije 11 godina na svoju funkciju kada je njegova supruga bila ministrica financija. Gospođa Dalić, predsjednice Uprave Podravke, koja je svome suprugu omogućila mjesto člana Uprave INA, hrvatskim građanima nanosi štetu i u drugim slučajevima. Kao što je poznato, ona je s Plenkovićem osmislila i provela besramno bogaćenje pojedinaca u tzv. aferi Borg.

I u ovoj aferi se pokazalo da uvijek iste strukture permanentno u zadnjih dvadeset godina nanose štetu hrvatskim građanima. Svoj nemoral i besramno bogaćenje na trošak poštenih hrvatskih građana mogu provoditi jer blokiraju pravosuđe koje ih ne procesuira. 

Podsjećam da je DORH aferu BORG proglasio čistim poslom, istim pristupom kao što je proglasio i korupciju bivše ministrice Žalac zakonitom. Da je DORH poštivao zakon, i Martina Dalić i Andrej Plenković bili bi prije četiri godine procesuirani i ne bi bili na pozicijama na kojima su danas.

Upravo iz razloga što DORH ne radi svoj posao, hrvatskim građanima su ukradene stotine milijuna u INI, a koliko milijardi se ukrade u drugim državnim tvrtkama, možemo samo pretpostaviti. EU parlament procjenjuje da u korupcijske kanale u Hrvatskoj godišnje ode 60 milijardi kuna!

Identična sramota kao u INI dogodila se, i događa se, u Hrvatskim željeznicama. Gotovo dva tjedna od tragične nesreće pored Novske u kojoj je troje naših sugrađana izgubilo život, uprava HŽ-a bezobrazno i neodgovorno vrijeđa hrvatsku javnost, te nije podnijela ostavku kao što ostavku nije podnio ni resorni ministar Butković, koji je odgovoran za stanje u Hrvatskim željeznicama. 

Vladajući moćnici u Hrvatskoj putem korumpiranja i kontrole medija skrivaju afere, skrivaju neviđeni lopovluk, te na taj način obespravljuju hrvatske građane oduzimajući im pravo na civiliziranu i uređenu državu. 

Slučajevi INA i HŽ potvrđuju narodnu poslovicu da onaj koji laže, taj i krade. Posljedice politike Plenkovićeve vlade jesu pola milijuna raseljenih hrvatskih građana, raspad zdravstvenog sustava i svakodnevni pad standarda. Razina korupcije ugrožava same temelje hrvatske države i njenu opstojnost. 

Sve navedene zlouporabe nanose svakodnevnu štetu i nepravdu velikoj većini hrvatskih građana. Stoga smo svi pozvani suprotstaviti se nepravdi i bezakonju koje predvode odgovorne strukture u Hrvatskoj.

Institucije koje su, pak, plaćene da sprječavaju bezakonje, svojim neradom su suodgovorne za krizu u kojoj se Hrvatska nalazi. Vrijeme polagnja računa vrlo skoro dolazi”, zaključuje Karolina Vidović Krišto.

Foto: Hina