Uhićena ponosna HDZ-ovka koja je namještala posao svom rođaku: Tko je Magdalena Dovečer?

Uhićena ponosna HDZ-ovka koja je namještala posao svom rođaku: Tko je Magdalena Dovečer?

Policija je po nalogu Europskoga ureda javnoga tužitelja (EPPO) uhitila voditeljicu službe u Hrvatskoj agenciji za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG BICRO) zbog sumnji da je sudjelovala u namještanju natječaja teškoga oko milijun kuna.

Kako doznajemo, riječ je o poslu izrade grafičkoga dizajna promotivnih materijala koji je u potpunosti financiran iz fondova Europske unije, javlja Jutarnji list.

Kako neslužbeno doznajemo, uhićena je Magdalena Dovečer, voditeljica službe za koordinaciju HAMAG – BICRO-a i ponosna članica HDZ-a. EPPO ju sumnjiči da je tijekom prošle godine pokušala namjestiti posao izrade promotivnih materijala za spajanje općina u Hrvatskoj, obrtu iz okolice Čakovca koji je u vlasništvu člana njezine šire obitelji.

O uhićenju se oglasio i Ured europskog javnog tužitelja koji je potvrdio da su ughićene dvije osobe.

– Ured europskog javnog tužitelja u suradnji s Policijskom upravom zagrebačkom provodi hitne dokazne radnje danas, 21. rujna 2022. godine, u Hrvatskoj.

Navedene radnje odnose se na dvije osobe za koje se sumnja da su počinile kaznena djela nezakonitog pogodovanja i poticanja na nezakonito pogodovanje vezano uz javnu nabavu usluga putem Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) za projekt financiran sredstvima EU.

Ured europskog javnog tužitelja će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti, kažu iz Ureda europskog javnog tužitelja.

Završila je Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, stažirala u Europskom parlamentu kao asistentica zastupnice Mariye Gabriel iz Bugarske u sklopu kojeg je među ostalim pratila i sastanke Odbora za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala, dvije godine je provela u Gradskoj upravi Grada Zagreba, nakon čega se vratila u odvjetničke vode u Međimurju. Uskoro je zasjela u fotelju voditeljice iz Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG BICRO), a u srijedu ujutro, svoju standardnu fotelju zamijenila je stolcem u sobi za ispitivanje u Uredu Europskog javnog tužitelja. 

Impresivna biografija Magdalene Dovečer (36), koja je 2013. izabrana za predsjednicu mihovljanskog ogranka HDZ – a, zbog sumnje na pokušaj namještanja natječaja vrijednog milijun kuna tako je dobila veliku mrlju. Ambiciozna Dovečer je 2016. godine, iste godine kad prelazi u HAMAG BICRO, dala intervju za eMedjimurje.net.hr u kojem je opisala svoj karijerni put. Nazivaju ju ‘pravnicom u neprestanoj borbi za pravdu’. 

– Tjedno sigurno izdvojim i po osam sati na davanje pravnih savjeta rodbini i prijateljima, međutim nije mi teško jer rado volim pomoći svima, a najviše bliskim ljudima. Ujedno mi je to i najveći izazov te mogućnost da još više naučim o nekom specifičnom području – rekla je tad, javljaju 24sata.

Zbog pomoći rodbini je i došla na radar istražitelja. Naime, zamjenici europske tužiteljice vjeruju da je Dovečer napravila sve što je mogla da natječaj za posao s promotivnim materijalima za spajanje općina vrijedan milijun kuna prilagodi tvrtki svog rođaka kako bi ga upravo on i dobio. Cijela stvar trebala je biti financirana iz EU fondova pa je privuklo pozornost Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, a onda i europskog tužiteljstva. Navodni pokušaj pogodovanja se dogodio 2020. godine, a odustala je od ‘operacije’ kad je shvatila da su joj istražna tijela za petama. 

U intervjuu iz 2016. godine otkrila je i kako se nosi sa sumnjama da joj klijenti nisu uvijek nevini. 

– Svaki sudski postupak je poput teniskog meča u kojem postoje dva suprotstavljena igrača i sudac. Jedini cilj svakog igrača je pobjeda, a jednako je i u odvjetničkoj profesiji. Dakle, isključivo sam usmjerena na to kako najbolje zastupati interese svoje stranke i polučiti najbolji mogući uspjeh za istu. Bez problema mogu potisnuti osjećaje stremeći pritom ka jedinom cilju, a to je pobjeda – izjavila je. 

Iz Ureda europskog javnog tužitelja su rekli da neće davati više nikakve informacije dok ne odluče o daljnjem postupanju nakon ispitivanja Dovečer i drugog uhićenog. Slučaj je komentirao i predsjednik države. 

– Nama se stalno spočitava da krademo europski novac, a to je naš novac. Mi smo jako tanko iznad vode i onda živiš stalno u strahu da će doći europski istražitelj. To je naš novac, a ne europski novac. Ako ga i ima, to je vrlo malo – rekao je Milanović.

HDZ je izbacio iz stranke Magdalenu Dovečer

“Na osnovu prijedloga Gradskog odbora HDZ-a Grada Čakovca, a sukladno Statutu stranke, Sud časti Županijskog odbora HDZ-a Međimurske županije donio je odluku o isključenju Magdalene Dovečer iz Mihovljana iz članstva HDZ-a”, poručili su iz stranke.

Na upit N1 oglasili su se i iz HAMAG-BICRO-a.

“Obzirom da je istraga u tijeku, o svim detaljima javnost ćemo obavijestiti kada se za to steknu potrebni uvjeti. HAMAG-BICRO u svojem svakodnevnom radu provodi sve poslovne aktivnosti poštujući zakonske propise i interne procedure te ćemo kao i do sada aktivno surađivati s nadležnim institucijama. Za navedeni predmet, koji se spominje u pojedinim medijima, možemo potvrditi kako nije došlo do potpisivanja ugovora, a time niti do poslovne suradnje”, rekli su.

Foto: Hamagbicro