Karolina Vidović Krišto ukorila Plenkovića: Ispijanje kave s hrvatskim generalima ne rješava ni jedan problem

Karolina Vidović Krišto ukorila Plenkovića: Ispijanje kave s hrvatskim generalima ne rješava ni jedan problem

Zastupnica Karolina Vidović Krišto poslala je pismo premijeru Andreju Plenkoviću koje prenosimo u cijelosti.

“Poštovani gospodine Plenkoviću,
Vaš današnji sastanak s umirovljenim generalima Hrvatske vojske je dokaz nekompetentnog vođenja hrvatske vlade te nesposobnosti zaštite nacionalnih interesa, koju bi hrvatska vlada morala osigurati. Zahtjev za provođenjem istrage protiv naših vojnih zapovjednika vezan uz vojnu akciju Bljesak je apsurdan, ali i uvredljiv. I kao apsurdnog i uvredljivog ga treba i tretirati. Ozbiljnost koju Vaša Vlada daje tom neprihvatljivom zahtjevu nanosi štetu Hrvatskoj Državi, jer mu daje važnost koju ne zaslužuje. 

Zahtjev BiH-tužiteljstva temelji se na dokumentaciji koju su prikupile službe Republike Srpske. Hrvatska Država, poštujući međunarodno pravo, mora na adekvatan način odgovoriti na te optužbe. Republika Srpska sa svojim beogradskim nalogodavcima pokušava već prokušanim metodama izjednačavati žrtvu i agresora, te bukom i galamom sakriti istinu o samoj sebi. 

U zadnjih sedamdeset godina jedini genocid na europskom tlu počinili su pripadnici srpske vojske, što je pravomoćnom presudom UN-ovog suda dokazano, a egzistencija Republike Srpske je izravna posljedica tog genocida. Ta tragična istina mora se konstantno ponavljati kako ne bismo obezvrijedili žrtve tog genocida, i kako se takav genocid više ne bi ponovio.

Činjenica da Republika Srbija i Republika Srpska bez ikakvog srama negiraju genocid u Srebrenici napadajući međunarodnog diplomata Valentina Inzka govori o žalosnoj činjenici da naši istočni susjedi nisu ništa naučili iz prošlosti. Ta politika ne donosi ništa dobro ovom dijelu Europe. Međutim, takova politika ne donosi ništa dobro ni narodu koji oni zastupaju. Svaki rat je poraz ljudskosti i zdravog razuma koji donosi teške patnje najnezaštićenijima, a braniti ratne zločine i ubojstvo osam tisuća nevinih ljudi jednostavno je neshvatljivo.

Međutim, Hrvatska Država je suverena država čija Vlada mora voditi brigu o interesima svojih građana. U tu svrhu Hrvatskoj su, kao i svakoj članici Međunarodne zajednice, na raspolaganju mehanizmi u zaštitu svojih interesa. Jer, kad Sjeverna Koreja ili Iran krše prihvatljive norme ponašanja u Međunarodnoj zajednici, tada im se uvode sankcije. 

A i ne tako davna slovenska blokada hrvatskih pregovora s EU-om imala je za pozadinu težnju nama susjedne, prijateljske Slovenije zaštititi, po njihovom mišljenju, određene političke ciljeve.

Poštovani gospodine Plenkoviću,

ispijanje kave s hrvatskim generalima Hrvatskoj Državi ne rješava ni jedan problem. Umjesto tih jalovih izjava pozivam Vas da zbog tog agresivnog i uvredljivog čina blokirate pregovore Republici Srbiji u pristupu Europskoj Uniji, te uvedete ciljane sankcije proizvodima iz Republike Srpske, primjerice, njihovom transportu državama Europske Unije preko Hrvatske.

Međunarodni odnosi su jasno regulirani, a država se ne vodi kao dobrovoljno zabavljačko društvo, već odlučnom politikom, promičući svoje interese i poštujući norme međunarodnog prava.

Ako je BiH, to jest Republika Srpska, a na inicijativu Republike Srbije, izvršila agresivan čin prema Republici Hrvatskoj, onda Hrvatska mora na adekvatan način reagirati i zaštititi svoje nacionalne interese”, piše zastupnica Karolina Vidović Krišto.

Foto: Hina

Facebook Comments