Marin Miletić otvorio dušu: Zašto sam čestitao rođendan predsjedniku Milanoviću

Marin Miletić otvorio dušu: Zašto sam čestitao rođendan predsjedniku Milanoviću

Zastupnik Marin Miletić čestitao je rođendan predsjedniku Zoranu Milanoviću, što je izazvalo brojne komentare i kritike.

“Vidim da je moja čestitka rođendana Predsjedniku Republike uzrokovala popriličnu aktivnost različitih ljudi. Jedni mi tako zamjeraju što sam to učinio, drugi su jedva dočekali da Mostovce radi rođendanske čestitke povežu s Pantovčakom. Treći pak su iskoristili čestitku kako bi mi pisali uvredljive poruke dok im s njihovih covera vise slike milosrdnog Isusa ili Gospe. Slatko. Ogromna većina ipak vidi da je to bio jedan normalni čin ljudske geste.

Zanimljivo da ti neki kritičari nisu uvidjeli kada sam slao čestitke blagoslova Premijeru Republike koji je ipak naš najveći politički neprijatelj. Iako tada su mi oni iz drugog tabora zamjerili da kako mogu čestitati Plenkoviću kada se borim protiv njega? Posebno je zabrinjavajuća količina mržnje koju ovi i oni dopuštaju iz sebe izbacivati.

Mnogi biskupi su tu zakazali. Naš narod je narod tvrde šije koji nije prošao nakon izlaska iz Juge procese evangelizacije, išlo se kapom i šakom na dijeljenje sakramenata s pukom katehizacijom, dobili smo tako ogromnu većinu katoličkog društva koje svoju vjeru poznaje površno. Mnogi misle da je kršćanstvo krunica na retrovizoru i pokoja nedjeljna misa. Uh, kako pogrešno.

Njihova Hrvatska je Hrvatska u rovovima. Hrvatska u kojoj treba onom drugome skakati po glavi. Zatvoreni tako u svoje rovove vlastite nesigurnosti ne dopuštamo si jedni prema drugima biti – ljudi. Ja sam kršćanin u politici. Ako mene moj Gospodin traži da molim za svoje neprijatelje/progonitelje, ako mene moj Gospodin traži da LJUBIM one koji mene mrze, što bih ja trebao činiti nego ovakav kakav jesam, malen i ranjen, pokušati živjeti evanđelje. Vjerujem u slobodu i vjerujem da svatko ima pravo položiti račun za vlastita djela. Vjerujem da sam pozvan živjeti one ideale za koje cijelim bićem osjećam da su istiniti, pritom ne tražeći u obvezi da me itko igdje slijedi. Mislim, vi koji ste kršćani, vas preko 90% u ovom društvu.

Vi znate da ste pozvani moliti i za Predsjednika i za Premijera i za nas ljude u politici. Koliko ste molitava izmolili za nas zastupnike? Iskreno i iz srca? Hm. Uvijek ću kritizirati zlo, ono što ne valja. Pokušavajući izbjeći opasnost ništiti habitus onog drugog. Ali, ponovit ću nešto što sam izrekao i u Saboru i po saborskim hodnicima stotine puta u ove dvije godinemog mandata: ja nemam neprijatelje među ljudima.

Vidim dimenziju koja natkriljuje vidljivo, moja borba je drugačije naravi i protiv drugačijeg neprijatelja. Zlo ne želim nikome. Jer bih time iznevjerio Spasitelja. To ne znači odustajanje od borbe za pravednu i poštenu Hrvatsku! Ne, nikada nećemo odustati od borbe za bolju Hrvatsku. Ukratko: poštujem institucije ove Države za koju su ginuli ne samo momci i cure u Domovinskom ratu nego i tisuće onih tijekom povijesti koji su sanjali Hrvatsku i utkali svoje živote u temelje naše današnje slobode. I zapamtite: uvijek ću čestitati Predsjedniku i Premijeru neke važne događaje.

I da. Bi li svi moji Mostovci ili ako hoćete članovi Kluba Mosta pisali čestitku Predsjedniku? Ne bi. Ali, Bogu hvala pa ne pripadam nekoj partiji koja ništi svaku individualnost i ne dopušta mišljenje izvan propisanog. Nikada nisam nikoga iz svoje stranke pitao što ću pisati, što ću govoriti. Sloboda! Kako divno.

Vama nekima preporučam da izađete iz rovova. U rovu je ustajalo blato, vonj je snažan. Prožme ti svaku poru pa se navikneš na smrad. Dođite sa mnom, preko mosta. U susret onom drugome, na proplanku. Zrak je čišći, pogled je bistriji. Um je otvoreniji”, ističe Marin Miletić.

A ovo je čestitka koju je Miletić poslao Milanoviću.

“Predsjedniče, sretan Ti rođendanIako nije možda Predsjednik kakvog u potpunosti zamišljam, Milanović je Predsjednik koji se ne plaši javno izreći točno ono što mu je na srcu. Ne kalkulira, ne uvlači se nikome u dupe. Iako mu je izričaj za moje poimanje politike i odnosa katkada grubo, Milanović je Predsjednik koji ne brine što će o njemu misliti ovi ili oni, bez obzira koliko ti centri moći bili – moćni.

Dok sanjam o nekom Predsjedniku koji će isto tako biti snažan, jasan, čuvati hrvatske nacionalne interese, našu tradiciju i identitet, ali čiji će vokabular više biti u dimenziji dijaloga i, barem za mene, s malo većom dozom ljubavi – svakako otvoreno i iz srca želim Predsjedniku Republike Hrvatske, Zoranu Milanoviću čestitati sretan rođendan i poželjeti obilje svakog blagoslova njemu i obitelji. Predsjedniče, sretan rođendan”, ističe Miletić.

Foto: Hina