PITANJE SVIH PITANJA: Je li se ministar Filipović tajno nalazio s pljačkašem Ine Škugorom?

PITANJE SVIH PITANJA: Je li se ministar Filipović tajno nalazio s pljačkašem Ine Škugorom?

Ministar gospodarstva Davor Filipović u ponedjeljak će odgovarati na pitanja članova saborskog Odbora za gospodarstvo. Filipovića će ispitivati o Ini, o čemu se HDZ-ova većina složila nakon što je pred Antikorupcijskim vijećem svjedočio bivši šef Janafa Dragan Kovačević, a oporba zatražila nova saslušanja.O pozivu na saslušanje oglasio se i sam Filipović rekavši kako se veseli odgovaranju na pitanja zastupnika te pozvao sve koji žele da dođu i pitaju ga što hoće, javlja N1.

TIJEK DOGAĐAJA IZ MINUTE U MINUTU

Grmoja: Jasno je da ste se nalazili sa Škugorom

Dalija Orešković poručila je da Odbor nije iznad Sabora, a Tušek joj odgovorio kako nitko nije ni rekao da je iznad Sabora.

Grmoja je objasnio kako je stanku zatražio kako bi dokazao da je u pitanju predstava u režiji vladajućih. “Niste mi dopustili postaviti pitanje nego ste svako pitanje tretirali kao posebnu repliku. Da tako radimo na Antikorupcijskom vijeću, ne bismo nikad dobili odgovore”, rekao je.

“Ministre, jako ste se uznemirili kad vas je kolega Bartulica pitao jeste li se nalazili sa Škugorom. Znate li što ste rekli? Da niste s njim jeli i da niste pričali o Ini. Sad je jasno da ste se očito nalazili sa Škugorom. Hoćete li to konačno priznati? Ja vam preporučam da priznate nakon stanke. Odgovorite konačno na to pitanje”, rekao je Grmoja. 12:34

Mrak Taritaš: Ministar naslijedio bahatost i bezobraštinu od Ćorića

Grmoja je inzistirao da se odobri stanka, a Tušek je rekao kako na njegoovm odboru to ne može. “Na odgovarajući način primjenjujem Poslovnik”, rekao je Tušek. 

Grmoja je nastavio inzistirati da kao saborski zastupnik ima pravo tražiti stanku, a objašnjenja da on ne može zatražiti stanku prekinula je Anka Mrak Taritaš zatraživši stanku. Rekla je kako je jako nezadovolj a jer je ministar došao nepripremljen i da nisu dobili odgovore na sedam pitanja koja su bila jasna. 

“Kad je Filipović naslijedio Čorića, očito je naslijedio i njegovu bahatost i bezobraštinu. Ovo nisam vidjela ni na jednom Odboru i ne bih htjela da se ovaj Odbor pretvori u to. Molim vas da stanka bude formalno u trajanju od 10 minuta”, rekla je. Tušek je stanku odobrio. 12:31

Sukob interesa

Nikola Grmoja pitao je ministra je li se izuzeo od glasanja o izvještaju o 2021. jer je bio u sukobu interesa. Filipović je tražio da mu kaže kada je to točno bilo, a Filipović je rekao kako je očekivao da će barem znati što je točno govorio. “Ima stotinu izvještaja. Sudjelovao sam na dvije sjednice NO-a, jedna je bila konstituirajuća, to je sjednica kad se skupite, sjednete, kažete to je NO. Na drugoj sjednici nisam podržao usvajanje zapisnika sa sjednice na kojoj su se usvajali poslovni planovi za 2022. jer nisam sudjelovao i nisam radio na izradi tih poslovnih planova. Nisam podržao izvještaj o nadzoru poslovanja za 2021. Dio mađarskih članova je negodovao zašto to ne prihvaćam, a nisam jer nisam sudjelovao u tome”, objasnio je Filipović.

Ministar je Grmoji rekao i da bi mu Troskot trebao pojasniti razlike između nekih izvještaja. Financijski izvještaj je podržao, kaže, jer je jedan ugledan revizor rekao da je sve u redu. “nigdje nije naveden plin ni bilo što oko plinskog poslovanja, to sam podržao”, kaže Filipović.

“Sasvim je jasno da je ministar obmanjivao hrvatsku javnost dok je istovremeno glasao za izvješće revizije i financijski izvještaj za 2021. Za glasati o nečem takvom se valjda morate informirati i ovo je jasan dokaz da snosite odgovornost za ono što se događalo jer ste digli ruku i podržali izvještaj o onome što se događalo”, rekao je Grmoja.

“Za razliku od vas, ja ne obmanjujem javnost, rekao sam što nisam podržao. Na jednoj sjedinici nisam podržao dvije odluke”, rekao je ministar ponavljajući da jedan od najuglednijih svjetskih revizora u izvješću nije naveo ništa o plinu. 12:24

Interes hrvatskih građana

“Ništa nije sveto pismo kad govorimo o tom sporazumu. Stavit ćemo interes hrvatskih građana na prvo mjesto. Ovaj skandal poruka je da moramo krenuti u pravom smjeeru, a to se može samo promjenom modela upravljanja”, rekao je Filipović Sandri Benčić. 12:21

Model upravljanja

Sandra Benčić rekla je Filipoviću da ne shvaća kako će se mijenjati korporativni model upravljanja koji paše Mađarima dok oni imaju mogućnost preglasavanja. Također, rekla je da se situacije kakve su bile u ovoj aferi mogu dogoditi opet jer zakon to omogućava komnunalnim tvrtkama koje imaju mješoviti sustav opskrbe i distribucije.

“Ima puno prostora za napredak kad se govori o zakonskoj regulativi energetskog sustava. Na tome ću raditi, ti zakoni su me zatekli, naslijedio sam ih. Ima puno prostora za napredak i radit ću na tome da se sve anomalije koje se mogu dogoditi promijene. Što se tiče modela upravljanja, tražit ću  da se on stavi u okvire Zakona”, rekao je ministar dodajući da će sve učiniti  da se to promijeni, kroz razgovor, ali da treba imati na umu da glavnu riječ vodi mađarska strana. 12:17

Odnos sa Škugorom

Stjepo Bartulica pitao je ministra o njegovom odnosu sa Škugorom te je li istina da se s njim sastajao u jednoj zagrebačkoj konobi i o čemu su razgovarali. Također je pitao kako je upoznato Gorana Husića. 

“To je teška laž. Nikad u životu nisam s tim čovjek jeo, razgovarao o Ini ni bilo kakvom plinu. Pa nije mojoj mami uplaćeno 23 milijuna kuna ni bilo kome iz moje obitelji. Napisima nekog tabloida se neću baviti”, rekao je FIlipović. 12:11

“Navijanje za protivničku momčad”

Dalija Orešković ministru je rekla da je neistinito i koruptivno prikazao što je glavni problem u upravljanju Inom. “Glavni problem je to što je na temelju koruptivne radnje Ive Sanadera mađarskoj strani dana ovlast preglasavanja. Da pojednostavnim, mađarska strana i mađarski direktor imaju glas koji vrijedi dovosturko. Ono što je problem HDZ-ove vlade je činjenica da taj ugovor nije spremna poništiti”, rekla je Orešković dodajući da je vrlo neobično i da se rijetko događa da se najveći pravni autoriteti usuđuju javno komentirati činjenicu da hrvatska strana ima mehanizam, a za njim ne poseže. Ne postoji prihvatljiv način da se vi dogovarate s Mađarima, a da hrvatska javnost o tome ništa ne zna, poručila je ministru.

Tušek je opomenuo Orešković zbog dugog izlaganja, a Filipović je rekao kako bi joj trebalo dopustiti da govori i više, ali da to što ona govori može biti okarakterizirano kao “navijanje za protivničku momčad”. Također je rekao kako DORH ima drugačije mišljenje o ugovoru s Mađarskom te da bi, da se stvari mogu tako lako napraviti, već bile napravljene. 12:02

Cijena plina

Mostov Zvonimir Troskot pitao je po kojoj cijeni PPD kupuje plin od Ine te mu rekao kako bi to morao znati jer je nadzirao. Također je pitao zbog čega se ne iskopava Zalata Granica na granici s Mađarskom te zbog čega se zaustavljaju strane firme s iskopima koji bi doprinijeli tome da  hrvatske potrebe za plinom budu zadovoljene hrvatskim plinom.

Filipović je rekao kao će sigurno pozabaviti svim tim pitanjima, ali da u šest mjeseci koliko je ministar ne može  riješiti sve probleme koje treba rješavati. Kaže i da je sudjelovao na jednoj sjednici NO-a, a Troskotu je rekao kako je i on bio revizor te da će se sigurno složiti s tim da se nekad NO slaže s odlukom revizora. Revizor u Ini se nijednom nije dotaknuo cijene plina za 2021., kaže Filipović. 11:55

Uvjeti natječaja

Filipović je rekao Karolini Vidović Krišto da treba javnosti obrazložiti zašto su neki natječaji provođeni na način na koji jesu. 

“Moja je uloga kao minsitra da građanima osiguram da imaju energente za zimu, da mogu platiti račune, da osiguram plin…”, rekao je ministar dodajući da za detalje o pojedinim natječajima slobodno pita one koji su ih provodili. 11:47

Otpremina za bivše članove Uprave

Anka Mrak Taritaš podsjetila je kako hrvatski članovi Uprave nisu htjeli otići dok nisu bili prisiljeni. Pitala je što je otpremninom za njih, a Filipović je rekao kako optremninu neće dobiti jer jer tako odlučio NO.