Milanović iz Kine najavio predsjedničku kandidaturu?

Milanović iz Kine najavio predsjedničku kandidaturu?

“Ima još dobrih lista, ali SDP odskače. A i da nije tako, opet bih glasao za SDP”, izjavio je za Jutarnji list Zoran Milanović koji se javio sa službenog puta u Kini.

Ovo je prvi put otkad se povukao iz aktivne politike da je javno istupio i afirmirao potez svoga nasljednika Davora Bernardića koji već dvije i pol godine vodi SDP. Podrškom listi SDP-a za zastupnike u Europskom parlamentu Milanović je posredno podržao i Bernardića koji je sastavio imena kandidata i odredio njihov poredak na listi, a od Glavnog odbora SDP-a samo dobio potvrdu.

“Sada sam u Kini, a vraćam se u petak navečer. U nedjelju sam tu i izlazim na izbore”, rekao je Milanović Jutarnjem.

SDP-ove kandidate za Bruxelles podržao je u samom finišu kampanje, a znakovito je kako je ta podrška došla dan nakon što je objavljeno da je Milanović već nekoliko mjeseci u neformalnoj stranačkoj kampanji za predsjedničke izbore.

Milanović se u posljednje vrijeme intenzivno druži sa SDP-ovcima diljem Hrvatske. Sve su to, kažu nam u stranci, neformalni susreti u kojima Milanović čak niti ne spominje predsjedničke izbore, a kamoli da bi tražio podršku za svoju kandidaturu. Jasno je, međutim, da ispipava bilo stranke te neizravno radi na vlastitoj promociji.

Neslužbene informacije govore da bi se do 10., a najkasnije 15. lipnja vodstvo SDP-a trebalo odrediti oko imena osobe koja će biti kandidat za Pantovčak. Već je otprije dogovoreno da će se po toj temi Bernardić i Milanović sastati nakon izbora za Europski parlament. Kao što smo pisali, Bernardić očekuje da se Milanović nedvosmisleno izjasni želi li se kandidirati na predsjedničkim izborima, dok Milanović od Bernardića očekuje podršku SDP-a.

Bivši predsjednik SDP-a ne želi javno govoriti o tome želi li se vratiti u politiku kao izazivač aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. No, njegova izjava za Jutarnji, u kojoj daje podršku SDP-ovoj listi za Europski parlament, vrlo je jasan signal da želi u utrku za predsjednika države, i to kao kandidat SDP-a. Tim prije što podržava listu na kojoj su barem 50 posto kandidata njegovi žestoki politički protivnici.

Foto: Danijel Kasap/Hina