Policija poručila Titovim sljedbenicima: Vi vrijeđate osjećaje hrvatskog naroda i branitelja

Policija poručila Titovim sljedbenicima: Vi vrijeđate osjećaje hrvatskog naroda i branitelja

Politički pritisak i ideološka zloupotreba policije – tako su predstavnici Saveza društava »Josip Broz Tito« shvatili sastanak u Krapinsko-zagorskoj policijskoj upravi, koji je ta uprava sazvala uoči subotnjeg »Dana mladosti – radosti«, koji se u povodu rođenja Josipa Broza Tita svake godine održava u njegovu rodnom Kumrovcu.

»Vi vrijeđate osjećaje hrvatskog naroda« – to je jedna od rečenica koju je predstavnicima saveza rekao jedan od policajaca koji su sudjelovali na sastanku u ponedjeljak 13. svibnja.

U petak, 17. svibnja, naš je list Krapinsko-zagorskoj policijskoj upravi poslao pitanja o tom sastanku. Željeli smo službeno saznati tko je na njemu sudjelovao, kao i što je zaključeno. Do jučer poslije podne, međutim, nismo dobili odgovor, premda smo u ponedjeljak, 20. svibnja, telefonom još jednom zatražili odgovore, piše  Novi list.

Kako doznajemo u Savezu društava »Josip Broz Tito«, sastanak je sazvala policija, što je posve neuobičajeno, jer je to prvi put da policija saziva poseban sastanak uoči tradicionalnog skupa u Kumrovcu. Atmosfera i način kojim su se policajci, njih sedam ili osam, odnosili prema sugovornicima u sjedištu Krapinsko-zagorske policijske uprave u Zaboku, nije bio nimalo suradnički: nakon što ih je dežurni policajac »priveo«, dočekali su ih sjedeći za stolom, nitko se nije ustao niti predstavio, pa gosti nisu doznali ni s kim razgovaraju.

»Osjećali smo se kao da su nas priveli«, kažu u Savezu društava Josip Broz Tito.

Osim što im je rečeno da kumrovečkim skupom »vrijeđaju osjećaje hrvatskog naroda«, čuli su i da »naročito vrijeđaju osjećaje hrvatskih branitelja«, a neke braniteljske udruge navodno su čak i tražile zabranu skupa, premda javno ništa takvo nije objavljeno.

Foto: Siniša Kalajdžija/Hina