Kolakušić optužio Đuru Sessu i Državno izborno povjerenstvo: Bivši kadrovi HDZ-a i SDP-a krše zakon

Kolakušić optužio Đuru Sessu i Državno izborno povjerenstvo: Bivši kadrovi HDZ-a i SDP-a krše zakon

Kandidat Mislav Kolakušić pozvao je u četvrtak Državno izborno povjerenstvo (DIP) da se suzdrži od kršenja Ustava i Zakona o izboru članova u Europski parlament te da promatračima njegove liste koji posjeduju zakonom određena ovlaštenja omogući nesmetano promatranje izbornoga procesa.

Kandidacijska lista grupe birača nositelja kandidacijske liste suca Mislava Kolakušića izdala je više od 1000 suglasnosti za promatranje rada izbornih povjerenstava i biračkih odbora na izborima za Europski parlament koji će se održati u nedjelju 26. svibnja.

Kolakušić u priopćenju optužuje DIP i njegovog predsjednika Đuru Sessu da su tijekom posljednjih mjesec dana u više navrata teško prekršili zakone “doslovno izmišljajući zakonske odredbe i postavljajući se iznad zakona koji uređuju izborni postupak, javlja N1..

Navodi da je DIP, suprotno zakonu, nametnuo obvezu političkim strankama i kandidacijskim listama grupe birača da od njega traže dozvolu za promatranje, iako, ističe, članci 72. i 73. Zakona o izboru članova u Europski parlament izričito dopuštaju svim političkim strankama i kandidacijskim listama da promatraju izbore bez ikakve prethodne dozvole DIP-a.

Kolakušić napominje da Zakon propisuje da status promatrača uživaju svi oni koji se na dan izbora legitimiraju pred izbornim povjerenstvom pisanom suglasnosti koju ispostavi nositelj kandidacijske liste te je ustvrdio da je DIP ignorirao i tu odredbu i odredio da se svojstvo promatrača dokazuje službenom iskaznicom, “što je u potpunoj suprotnosti sa zakonskim odredbama”.

“S obzirom na to da ovo nije prvi put da Državno izborno povjerenstvo, koje kontroliraju bivši kadrovi SDP-a i HDZ-a, krši odredbe Zakona, pozivamo ih javno da se suzdrže od takve prakse, da poštuju zakone Republike Hrvatske te da promatračima omoguće nesmetano promatranje”, stoji u priopćenju Kandidacijske liste grupe birača i nositelja Mislava Kolakušića.