Ministar financija Zdravko Marić podnio ostavku: Zašto baš sada odlazi?

Ministar financija Zdravko Marić podnio ostavku: Zašto baš sada odlazi?

Ministar Zdravko Marić na vlastiti zahtjev odlazi iz Vlade, ekskluzivno doznaje Dnevnik.hr.

O svemu je već obavijstio premijera Andreja Plenkovića

Ministar Marić bio je ejedan od najvažnijih Plenkovićevih ministar pa će ovo biti veliki udarac premijeru. Marić nije objasnio zašto j baš sada podnio ostavku i što je bio okidač za ovaj iznenadni čin.

Marić je nadavno bio u prilično neugodnoj aferi kada je dobio ekskluzivni apartman u jednom hotelu na Malom Lošinju kojeg nije platio u punoj cijeni. Zanimljivo je da je vlasnik tog hotela Mihajlo Perenčević , poduzetnik kojeg se povezuje s Kremljem zbog čega mu je Velika Britanija uvala sankcije.

Kandidat za novog ministra financija je Marko Primorac.

Zdravko Marić rođen je 3. veljače 1977. u Slavonskom Brodu. Doktor je znanosti koji je godinama radio u ministarstvu financija, a u mandatu ministra Ivana Šukera obnašao je dužnost državnog tajnika u ministarstvu financija. 2000. diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer financije, 2004. godine magistrirao na istom fakultetu, na kojem je i doktorirao 2008. na temu ‘Utjecaj izravnih inozemnih ulaganja na produktivnost hrvatskih poduzeća‘, javlja Jutarnji list.

Ministar financija u Vladi Republike Hrvatske je još od 2016. godine, a prije toga je od 2012. do 2016. radio u Agrokoru kao izvršni direktor za Strategiju i tržište kapitala. Upravo je zbog njegove karijere u koncernu Agrokoru, koji se početkom 2017. našao u ozbiljnim problemima te je na kraju spašen dotad nezabilježenom intervencijom Vlade, Marić bio na udaru oporbe koja je u travnju 2017. pokrenula postupak izglasavanja nepovjerenja ministru financija.

To je rezultiralo jednom od najpamtljivijih epizoda u tadašnjoj Vladi. Naime, 27. travnja 2017. se na sjednici Vlade glasalo o povjerenju ministru Mariću, a tri ministra iz redova Mosta, Vlaho Orepić, Ante Šprlje i Slaven Dobrović, glasali su tada protiv ministra Marića. Nakon toga je premijer Andrej Plenković donio odluku o razrješenju tri Mostova ministra.

Marić je nedugo potom, 4. svibnja, preživio i glasanje u Saboru gdje nije bilo dovoljno ruku da mu se izglasala nepovjerenje. Naime, za odluku o iskazivanju nepovjerenju glasovalo je 75 zastupnika, protiv je bilo također njih 75, a suzdržanih nije bilo. Zastupnik Željko Glasnović jedini nije glasao, a protiv opoziva ministra bio je i bivši SDP-ovac Tomislav Saucha.

Zanimljivo je da su zadnji parlamentarni izbori održani na današnji dan prije točno dvije godine.

Foto: Hina