Mislav Kolakušić pisao Tomaševiću: Zašto za mog sina s poteškoćama u razvoju nema mjesta u vrtiću?

Mislav Kolakušić pisao Tomaševiću: Zašto za mog sina s poteškoćama u razvoju nema mjesta u vrtiću?

Eurozastupnik Mislav Kolakušić uložio je prigovor na odluku zagrebačkih dječjih vrtića koji su odbili upis u vrtić njegovog sina Antuna koji ima poteškoće u razvoju trećeg stupnja. U prigovoru se supružnici Lidija i Mislav Kolakušić izravno obraćaju gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću.

“Antun Kolakušić, 5 godina i 4 mjeseca, dijete s poteškoćama u razvoju, trećeg stupnja. Imajući razumijevanje za potpuni kaos u dječjim vrtićima grada Zagreba ponudili smo da Antun dolazi u vrtić samo 2 puta tjedno po 2 sata uz asistenata S. D., magistre predškolskog odgoja s iskustvom u radu s djecom s poteškoćama u razvoju uz potpuno snošenje svih troškova asistenta od strane roditelja.

Brojne međunarodne konvencije, Ustav RH i zakoni RH određuju zaštitu djece s poteškoćama u razvoju zbog njihove ranjivosti i sukladno tome utvrđeno je da imaju pravo na integraciju u društvo i da se odbijanje njihove integracije ne može tumačiti drugačije, nego zločinom iz mržnje.Antun nije prihvaćen u vrtić u Dugavama s obrazloženjem iz kojeg proizlazi da u Vrtiću nisu osigurani uvjeti za upis djeteta s poteškoćama u razvoju za samo 16 sati mjesečno uz osiguranog asistenata od strane roditelja.

U vrtić u Utrinama nije prihvaćen s obrazloženjem da nema prostornih kapaciteta. Riječ prihvaćen umjesto primljen savršeno odgovara samovolji onih koji danas vladaju gradskim vrtićima Zagreba.Malom Antunu koji je ostvario 65 bodova ukraćeno je pravo da 16 sati mjesečno s 0 eura troška za Grad Zagreb i vrtić provede u društvu zdrave djece i okoline, nakon 5 godina i tisuća sati provedenih po raznim terapijama. Za većinu prihvaćenih dovoljno je i samo 11 bodova, a ponekad je dovoljan i samo 1 bod. Zar je moguće da generalni direktor svemira, a time i dječjih vrtića Tomislav Tomašević s 15 milijardi kuna (2 mlrd €) godišnjeg prihoda Grada Zagreba nije uspio osigurati uvjete za prijem u vrtiće nekoliko desetaka djece s poteškoćama.

Tako nešto zvuči nevjerojatno, jer je za osiguranje dostojanstva djece s poteškoćama i njihovih roditelja potrebno svega nekoliko miliona kuna od 15 milijardi na raspolaganju, ali ekstremna nesposobnost i bešćutnost prema našoj djeci je nažalost naša realnost.Bešćutnost koja se može osjetiti u Antunovom primjeru u potpunosti odudara od lažne slike o brizi za ranjive skupine koje Vaš direktor promovira farbanjem klupa po gradu. Ukoliko ste uistinu i Vi toliko bešćutni onda se samo zahvaljujemo na pažnji. U svakom slučaju vidimo se na sljedećim lokalnim izborima u Gradu Zagrebu”, stoji u prigovorukoji su napisali Lidija i Mislav Kolakušić.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Ivan Pernar otvoreno progovorio o svom sezonskom poslu: Lokalni HDZ-ovci mi ne stvaraju probleme. Radije me vide na štandu nego u Saboru

Posvojiteljica petero djece iz Konga: Vesna Vučemilović, Marija Selak Raspudić, Marin Miletić, Čičak i Jutarnji list potiču rasizam

Foto: Hina