Nakon neugodnog iskustva Božo Kovačević poslao poruku Berošu: Kako je moguće da liječnik do 11:30 ne dođe na posao

Nakon neugodnog iskustva Božo Kovačević poslao poruku Berošu: Kako je moguće da liječnik do 11:30 ne dođe na posao

Bivši političar i poznati analitičar Božo Kovačević opisao je svoje neugodno iskustvo koje je doživio u zagrebačkoj bolnici Merkur.

“Dogodilo se danas, 12. srpnja 2022. godine, u zagrebačkoj bolnici Merkur (ali se moglo dogoditi u bilo kojoj zagrebačkoj bolnici). Ondje sam za 10 sati imao potvrđen termin za prvi pregled. Pojavio sam se u bolnici pola sata prije dogovorenog vremena.

Ondje je bila gužva kakvu sam vidio u MUPU-u gdje ljudi predaju zahtjeve za izdavanje osobne iskaznice ili putovnice. Uputili su me da na automatu moram uzeti redni broj, a zatim se – kad oglase da je moj broj na redu – trebam registrirati. Nije mi bilo jasno zašto to trebam učiniti ako imam ugovoren termin, no poslušno sam to učinio. To sam obavio 20 minuta prije dogovorenog termina.

U čekaonici u koju su me uputili bilo je doista mnogo ljudi. Barem triput više njih nego što je bilo stolaca. No, u nekim ordinacijama su radili doista brzo. Svakih nekoliko minuta izašao bi medicinski tehničar i nekoga pozvao da uđe. No, iz ordinacije pred kojom sam ja stajao nitko nije izlazio niti je itko ulazio u nju.

Sat i pol, koliko sam ondje čekao, ordinacija je bila prazna. Kad sam porazgovarao s nekolicinom pacijenata, od kojih su neki čekali još od 9 sati ali ne istog doktora kao ja, ispostavilo se da su oni već iskusni i da znaju da redni brojevi koje smo dobili iz automata i predali ih na šalteru za registraciju nisu važni za redoslijed primanja.

Nakon toga pokušao sam od službenice, koja mi je potvrdila prvi pregled temeljem rednoga broja i temeljem pisane potvrde o narudžbi pacijenta, doznati zašto u ordinaciji pred kojom čekam nikoga nema i kada će doći. Ona to, očito, nije znala i mrzovoljno me uputila na zdravstvenog tehničara kojega u toj ordinaciji nije bilo. Ni sat i pol čekanja nakon dogovorenog termina nije bilo dovoljno da se u ordinaciji netko pojavi pa sam tad napustio bolnicu Merkur.

Prije nego što završi najavljenu veliku reformu zdravstva, ministar Beroš bi se morao pobrinuti da pacijenti budu pristojno tretirani. Ako su doktori koji su trebali ordinirati u toj ordinaciji (utorkom dopodne ondje su dužna biti dva primarijusa, kako piše na vratima) bili zauzeti nekim neodgodivim operacijama, netko bi pacijentima koji ondje čekaju morao objasniti što se zbiva i dogovoriti im druge termina istoga dana ili neki drugi dan. Polazeći od pretpostavke da su liječnici koji se do 11,30 sati toga dana (dok sam ja bio ondje) nisu pojavili u svojoj ordinaciji doista imali neki neodgodivi posao, mislim da je netko pacijentima to morao objasniti.

To je, dakako, zapovjedna odgovornosti ravnatelja bolnice, ali u krajnjoj liniji i za to treba odgovarati ministar zdravstva. A toliko malo volje, odgovornosti i organiziranosti je dovoljno da se takvi nedostatci isprave. Ravnatelju, očito, nedostaje dobre volje, odgovornosti i sposobnosti da organizira i ono za što nije potrebna fakultetska diploma. Možda bi trebao razmisliti i odlučiti da se bavi onim što najbolje zna, svojom medicinskom specijalizacijom, a odgovornost za organizacijske i uslužne djelatnosti, kao i za računovodstvene poslove i menadžment općenito, neka prepusti nekome kome je to struka”, ističe Kovačević.

Uslijedili su brojni komentatri u kojima se opisuju slična iskustva.

“Svake godine mama ide na kontrolni pregled oftamologu u vinogradsku, naruče je nakon pregleda odmah za slijedeću godinu. Do sad je sve štimalo , sat vremena čekanja , ali jednom je i odmah intervencija napravljena. Neki dan došli smo pola sata prije termina 11 i 45 i bili na redu oko 15 h. Majka 87 g je još dobro izdrzala na izvitoperenim stolcima ( makar su novi) , a opravdanje , kad sam se žalila je da im je pacijent kolabirao pa su ga morali prebacivati na hitnu , pa se eto, odužil”, napisala ja Branka Turalija

Poznati novinar Stojan de Prato opisao je svoje neugodno iskustvo.

“U Novoj bolnici naručili su me na kontrolni pregled oftalmologu u 8.15, čekao sam do 12.30 – ispostavilo se da su sve pacijente za taj dan naručili u 8.15! Na Rebru su me naručili za operaciju u ponedjeljak, operirali tek u četvrtak iako su sve nalaze imali, dakle, bez razloga sam tri dana zauzimao krevet. S Merkurom imam bolje iskustvo: naručen za operaciju u 7.30, u 9 sam bio u sali, idućeg dana pustili su me kući. Najnovije, ozlijeda ramena, u Traumi me naručuju za ultrazvuk tek za prosinac! To je valjda neki novi zdravstveni standard da se ozlijede tretiraju s tolikom odgodom. Da Beroš ima stida, odavno bi se sam pokupio”, piše Stojan dr Prato.