NIJE IM NEUGODNO: Šefovi hrvatskih špijuna koji su ukrali milijune kuna traže od Milanovića da ih pomiluje

NIJE IM NEUGODNO: Šefovi hrvatskih špijuna koji su ukrali milijune kuna traže od Milanovića da ih pomiluje

Predsjednikovo pomilovanje traže i dvojica bivših hrvatskih vojnih obavještajaca – Darko Grdić i Ognjen Preost.

Da je zahtjev poslan Ministarstvu pravosuđa, potvrdili su njihovi odvjetnici Dnevniku Nove TV. Darko Grdić i Ognjen Preost osuđeni su u aferi s milijunskom pronevjerom u Vojno-obavještajnoj agenciji na čijem su čelu bili.

Pravomoćnom presudom Vrhovnog suda dobili su po dvije godine i deset mjeseci zatvora. Obojica su bili sudionici Domovinskog rata. Podnijeli su i ustavnu tužbu u tom predmetu.

Sredinom travnja odvjetnik Anto Nobilo predao je zahtjev za pomilovanjem i Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, dvojice nekadašnjih jugoslavenskih obavještajaca osuđenih u Njemačkoj.

Perković i Mustač na njemačkom su sudu 2016. osuđeni na doživotne zatvorske kazne zbog pomaganja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Njemačkoj, a kaznu služe u Hrvatskoj.

Tom prilikom Nobilo je ustvrdio kako bi dvojac dobio 15 godina zatvora da im se sudilo u Hrvatskoj i da je kazna izdržavana u Hrvatskoj.

Podsjetimo, Vrhovni sud pravomoćno je osudio bivšeg ravnatelja VSOA-e general-pukovnika Darka Grdića i njegova zamjenika, brigadnog generala Ognjena Preosta na jedinstvenu kaznu od dvije godine i deset mjeseci zatvora. Tajniku kabineta ravnatelja VSOA-e pukovniku Zdeslavu Ivankoviću i zaposleniku VSOA-e Denisu Lukiniću potvrđene su uvjetne osude – prvome 10, a drugome 11 mjeseci zatvora, uz rok provjeravanja prvome od tri, a drugome od četiri godine. Potvrđena je i oslobađajuća presuda Tiboru Miji Kuljaniću.

Grdić je obvezan Republici Hrvatskoj naknaditi štetu od 1,56 milijuna kuna, Preost 3,032.800 kuna te Lukinić 199.000 kuna. Vrhovni sud nije objavio cjelovitu presudu s obzirom na to da je javnost bila isključena i s rasprave na Županijskom sudu u Zagrebu, a i na sjednici VS-a, radi zaštite sigurnosti i obrane RH.

Osude su izrečene jer su u vojnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji iskoristili svoj položaj i ovlast protupropisno raspolažući sredstvima za posebne namjene i neosnovanim odobravanjem isplata. Ravnatelj VSOA-e Grdić i zamjenik Preost neosnovano su odobravali isplate jedan drugome za osobne potrebe te tajniku kabineta ravnatelja agencije i višem stručnom referentu u kabinetu ravnatelja agencije.

Tako je za Republiku Hrvatsku nastala šteta od najmanje 4,973.800 kuna. Za petooptuženog načelnika odsjeka potvrđena je oslobađajuća presuda u odnosu na optužbu da je preuzeo 1,522.000 kuna koje su mu odobrili čelnici VSOA-e pa da je dio dao ravnatelju, a 42.500 zadržao za sebe. VS je potvrdio kako nije jasno dokazano da je petooptuženi 42.500 zadržao za sebe, već samo da je novac koristio za operativni rad. Preinaka presude za Grdića i Preosta odnosi se na osudu da su 2012. naložili uništavanje operativne dokumentacije za posebne namjene kako bi prikrili protuzakonito prisvojeni novac. VS je zaključio da je prvostupanjski sud postupanje optuženika pogrešno pravno označio prema važećem Kaznenom zakonu (koji je u primjeni od 2013.).

Zlouporaba položaja i ovlasti predviđena je i u Kaznenom zakonu koji je prije bio na snazi. Dakle, postoji pravni kontinuitet između tih djela, ali je prijašnji Kazneni zakon blaži zakon pa ga zato treba primijeniti. Zato je preinačena prvostupanjska presuda u pravnoj oznaci za to kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, obrazložio je VS u objavi o presudi. Vrhovni sud smatra da je prvom i drugom optuženiku pravilno olakotnim cijenjena dosadašnja neosuđivanost te sudioništvo u Domovinskom ratu, za što su i odlikovani. Otegotnim je cijenjeno što su kaznena djela počinili kao najviše rangirane službene osobe u agenciji i nastala je znatna šteta.

Trećem optuženiku olakotnim je cijenjeno iskreno priznanje i prijašnja neosuđivanost. Otac je maloljetnog djeteta. Protupravnu korist je vratio. I četvrtooptuženi dosad nije osuđivan te ima maloljetno dijete. Sudionik je Domovinskog rata na raznim ratištima, bio je ranjen i odlikovan šest puta. Sudjelovao je u vojnoj misiji u Afganistanu. Za trećeg i četvrtog optuženika riječ je o posebno olakotnim okolnostima koje opravdavaju primjenu ublažavanja zakonom propisane kazne, navodi VS.

Zanimljivo je da je Grdić oženio nećakinju Josipa Perkovića.

Foto: Hina