Nizozemac tvrdi da je predvidio sam razorni potres u Turskoj: EMSC snažno odbacio tvrdnje o mogućnosti predviđanja potresa

Nizozemac tvrdi da je predvidio sam razorni potres u Turskoj: EMSC snažno odbacio tvrdnje o mogućnosti predviđanja potresa

Malo tko od nas vjeruje u predviđanja ili predskazanja i smatra da takve stvari nisu utemeljene.

Međutim, nažalost, u slučaju razornog potresa koji je jutros pogodio Tursku predviđanje jednog europskog istraživača pokazalo se točnim, piše Slobodna Dalmacija. Izvjesni Frank Hoogerbeets iz Harlema u Nizozemskoj na svom Twiteru je 3. veljače ove godine, u 13.03 sati objavio kako će Tursku, odnosno njezin južno-centralni dio u blizini Sirije, Jordana i Lebanona, kako je on napisao “prije ili kasnije” pogoditi potres jačine 7.5 stupnjeva.

Ono što je Hoogerbeets “predvidio”, nažalost se i obistinilo, i taj dio Turske je noćas pogodio strašan potres magnitude 7.8, usmrtivši, prema dosadašnjim informacijama, najmanje 500 ljudi, dok ih je više od dvije tisuće ozlijeđenih.

Frank Hoogerbeets je također na Twiteru objavio kako “njegovo srce ide svima onima koji su ozlijeđeni u ovoj katastrofi i da je ovo slična situacija kao 115. i 526. godine, kada su se na tom području dogodili slični potresi”.

Kako je napisao, potres je predvidio po “kretanju planeta”.

EMSC odbacio je tvrdnje o mogućnosti predviđanja potresa. “Sve dok metoda nije znanstveno dokazana, zadržat ćemo našu politiku: odbijamo da se naše kanale povezuje s tvrdnjama o predviđanju”, napisali su iz EMSC-a na Twitteru.

“Iskreno govoreći, da je netko doista u stanju predvidjeti potrese, zaslužio bi Nobelovu nagradu! Dakle, umjesto da se iznose neprovjerene tvrdnje na društvenim mrežama, bolje je dokazati valjanost metode u znanstvenom radu. Kao i uvijek nakon razornih potresa, društvene mreže vrve tvrdnjama da su X ili Y to predvidjeli! U ovom trenutku predviđanja ne postoje. Ne slušajte ljude koji tvrde da su u tome uspješni!‘, poručili su.

U 10 sati i 47 minuta u blizini Drage Bašćanske na otoku Krku zabilježen je potres magnitude 4,8 prema Richteru, rekao je seizmolog Tomislav Fiket.

Područje Kvarnera je seizmički aktivno i česti su potresi.

– I proteklih godina na tom su području zabilježene serije potresa. No, ovo je nakon duže vremena potres znatno veće magnitude. Treba imati na umu da je na tom području 1916. godine zabilježen tzv. vinodolski potres. Vinodolski potres je bio magnitude 5,8 prema Richteru – naglasio je Fiket.

Foto: Hina