Prekinuto suđenje Hrvatima koji su bili optuženi za pokušaj trgovine djecom: Sudac upozorava da nije riječ o oslobađajućoj presudi

Prekinuto suđenje Hrvatima koji su bili optuženi za pokušaj trgovine djecom: Sudac upozorava da nije riječ o oslobađajućoj presudi

Osmero hrvatskih posvojitelja kojima se sudilo za trgovinu ljudima može ići kući nakon što je sud prekinuo postupak.

Osmoro Hrvata je prošle godine uhićena u zračnoj luci u Ndolu zbog sumnje da su pokušali preprodati četvero djece u dobi od jedne do tri godine, piše zambijski portal Mwebantu.

Međutim, država je preko odvjetnika Mahapea Libakenija zatražila obustavu slučaja.

Rekao je da prekidaju suđenje. No, sudac Dominic Makalicha koji je odobrio zahtjev prilikom donošenja svoje presude upozorio je da prekid postupka nije oslobađajuća presuda.

“Stoga je stvar prekinuta. Međutim, podsjećamo da se ne radi o oslobađajućoj presudi, već o oslobađanju”, rekao je.

To zapravo znači da će Hrvati uskoro biti slobodni, ali da do te slobode nisu došli oslobađajućom presudom nego prekidom suđenja.

Odluku zambijskog suda komentiralo je i Mnistarstvo vanjskih poslova Hrvatske.

“”Nadležni sud u Ndoli odbacio je danas optužnicu protiv hrvatskih državljana. U roku od 48 sati dužni su napustiti Republiku Zambiju. U povratku u Hrvatsku, kao i tijekom cijelog dosadašnjeg postupka, nadležna tijela osigurat će hrvatskim državljanima svaku potrebnu pomoć. Podsjećamo kako je hrvatskim državljanima od prvoga dana pružena konzularna pomoć sukladno Ustavu RH i Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima. S ciljem osiguranja pravičnog suđenja, humanog postupanja i zaštite najboljih interesa hrvatskih državljana, ostvareni su brojni kontakti i obavljeni razgovori ministra vanjskih i europskih poslova Grlića-Radmana i ministra pravosuđa i uprave Malenice te hrvatskih diplomatskih i konzularnih predstavnika s najvišim razinama vlasti Zambije. Usto, intenzivno se komuniciralo i sa šefom EU Delegacije u Lusaki kao i predstavnicima EU-a i međunarodne zajednice”, objavili su iz Ministarstva vanjskih poslova.